2 yaşında bina giriş duvarlarına fayans döşeme itiraz [43.madde]
Apartmanımızda, giriş katın duvarlarına fayans döşenmesi yönünde bir teklif sunuldu.
Şu anda apartmanın WhatsApp grubunda yapılan oylamada 5’e karşı 4 çoğunluk sağlanmış durumda.
Ancak ben bu çalışmayı lüks bir harcama olarak değerlendiriyorum.
14.000 TL gelirimize karşılık bu iş için daire başı 6.000 TL gibi bir ödeme talep ediliyor. Ödeyecek durumumuz yok.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan şu maddeye dayanarak itiraz etmek istiyorum, sizce haklı mıyım?
“Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.”
Fayans döşemeyi bu maddeye göre lüks bir yenilik olarak kabul edebilir miyiz? Görüş ve tavsiyelerinizi rica ederim.
42.
KMK m. 42 – Kat
malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde
kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar;
ortak yerlerin düzgün veya bunları
kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale
konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek
faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün
yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa
payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine
yapılır.
Cevap: 2 yaşında bina giriş duvarlarına fayans döşeme itiraz [43.madde]
WhatsApp oylaması şeklinde bir yöntem Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almadığı için kat malikleri genel kurulu yapılmadan alınacak karar bağlayıcı olmayacaktır. Yapmış gibi belge hazırlarlarsa hakimin müdahalesini isteyebilirsiniz.