2. yatırımlık dairede kira arttırımı geldi TÜFE meselesi
Bu forumda Erdoğan bey hızır görevi ifa etmekte oldugundan yine o cevaplar herhalde diyerek.. :)
-
Benim 2 tane ufak yatırımlık dairenin birinden beleşçi kiracı çıktı şükürler olsun 10bine kapatamadığı için daireyi, yeni kiracı ile anlaştım 14binden devam edecek. Eh 14bin lira da en azından mutfak giderlerimi 6 7 ay da olsa karşılar.
-
Şimdi diğerinde de şöyle bir sorun olasılığı var. (Henüz sorun yok çünkü ben yine iyilik meleği modundayım.)
Bu kiracı arkadaş ta 3. kira yılı yenilemesine girecek. (tespit - rayiç vs imkanı yok biliyorum.)
Onunla problemimiz TÜFE konusu.
BU arkadaş 19bin ödüyor. Bazı aylar ayın 15 20sinde ödüyor ama ay atlatmadığı için ben birşey demiyorum karşılıklı anlayışla gidiyoruz.
Temmuzda olasılıkla %50 civarı bir TÜFE görünecek.
Kirasının 28.5 olması lazım, ha ben 27 ye kadar da onu üzmem. 1.500 lira ile ne zengin ne fakir olurum.
Fakat şu 'maksimum tüfe oranı' ifadesinin muğlak olması işi bozuyor.
Tutturursa mesela 25 olsun diye, ki ben de onu kabul etmem, kimse kimseye her ay kanuni hakkından 3500 lira ve yıllıkta 42bin lira vermez.
Burada izlenmesi gereken yol nedir?
Cevap: 2. yatırımlık dairede kira arttırımı geldi TÜFE meselesi
Nesi kafanızı karıştırdı anlayamadım açıkçası.
Kanun maddesi ev sahibinin yeni dönem için isteyebileceği en yüksek zam oranı, son 12 aylık tüfe ortalamasından yüksek olamaz, taraflar aralarında anlaşırlarsa daha düşük oranda zam yapılabilir diyor.
ilgili ayda zam oranı 51,83 olursa,
19.000 tl kiranız max. 28.847,70 tl olabilir demek oluyor bu da.
siz diretirseniz hayır arkadaş 28 bin 847 lira 70 kuruştan bir kuruş altını kabul etmiyorum diye, kiracınız 28 bin 847lira 70 kuruş kira bedelini her ay eksiksiz ödemek zorunda eğer evde oturmaya devam etmek istiyorsa,
ha isterseniz daha düşük rakamları kabul edebilirsiniz yada etmezsiniz bu kısmı size kalmış.
TÜFE kanunun belirlediği üst sınır. Bu 2019 öncesinde ÜFE idi, sonra TÜFE oldu. 11.06.2022-01.07.2024 arasında konutlar için geçici madde ile %25 olarak uygulandı.
Sözleşmeye artış oranı olarak TÜFE yazmışsanız, kiracı buna uymak zorunda.
Sözleşmeye artış oranı olarak başka bir şey yazmışsanız TÜFE'yi aşmamak kaydıyla yazılan geçerli.
(Mesela %100 yazılı ise TÜFE, ÜFE yazılı ise daha düşük olduğu için ÜFE)
Sözleşmeye artış oranı yazmamışsanız kiracı artış yapmaz, siz her yıl kira tespit davası açmak zorunda kalırsınız.
(Sözleşmede artış oranı yazılı ise 5 dolmadan açılmaz ama yazılmamışsa her yıl kira tespit davası açılabilir. Ancak hakim bu durumda hesaplamayı kanundaki kira üst sınırını (ÜFE, TÜFE, %25) aşmamak kaydıyla yapar.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
TÜFE kanunun belirlediği üst sınır. Bu 2019 öncesinde ÜFE idi, sonra TÜFE oldu. 11.06.2022-01.07.2024 arasında konutlar için geçici madde ile %25 olarak uygulandı.
Sözleşmeye artış oranı olarak TÜFE yazmışsanız, kiracı buna uymak zorunda.
Sözleşmeye artış oranı olarak başka bir şey yazmışsanız TÜFE'yi aşmamak kaydıyla yazılan geçerli.
(Mesela %100 yazılı ise TÜFE, ÜFE yazılı ise daha düşük olduğu için ÜFE)
Sözleşmeye artış oranı yazmamışsanız kiracı artış yapmaz, siz her yıl kira tespit davası açmak zorunda kalırsınız.
(Sözleşmede artış oranı yazılı ise 5 dolmadan açılmaz ama yazılmamışsa her yıl kira tespit davası açılabilir. Ancak hakim bu durumda hesaplamayı kanundaki kira üst sınırını (ÜFE, TÜFE, %25) aşmamak kaydıyla yapar.
Net açıklamalarınız için çok teşekkürler Sn. Av. Yusuf Selçuk Ateşkan. Burada bir belirsizlik de şurda mevcut. Eğer ÜFE kadar artırılır yazıyorsa veya TÜFE kadar artırılır yazıyorsa; bu bir önceki yılın aynı ayına göre mi demektir yoksa 12 aylık ortalamalara göre mi demektir?