eşlerde cocuk yoksa miras durumu
8 yıllık evliyim . cocuk yok ilk evliliklerimizdende yok. benim evlenmeden önce aldığım bir evim var . bu evi satıp yeni bir ev almak istiyorum. emekli ikramiyemide üzerine koyarak. ancak benim ölümümde ne kendisinin nede kardeşlerinin hak sahibi olmasıı istemiyorum. kardeşimin üzerine yapıp evi kullanmak hakkını almayı düşündüm ancak benim ölümümden sonra yine eşim hak iddia edebilirmi kararı bozdurabilirmi . hiçbir şekilde benden sonra faydalansın istemiyorum ne kendisi ne ailesi neler yapmam gerek noterden sözleşmemi imzalamamız gerek ikimizinde veya nasıl bir yol izlemem gerek bu konuda
Cevap: eşlerde cocuk yoksa miras durumu
Alıntı:
gamze71 rumuzlu üyeden alıntı
8 yıllık evliyim . cocuk yok ilk evliliklerimizdende yok. benim evlenmeden önce aldığım bir evim var . bu evi satıp yeni bir ev almak istiyorum. emekli ikramiyemide üzerine koyarak. ancak benim ölümümde ne kendisinin nede kardeşlerinin hak sahibi olmasıı istemiyorum. kardeşimin üzerine yapıp evi kullanmak hakkını almayı düşündüm ancak benim ölümümden sonra yine eşim hak iddia edebilirmi kararı bozdurabilirmi . hiçbir şekilde benden sonra faydalansın istemiyorum ne kendisi ne ailesi neler yapmam gerek noterden sözleşmemi imzalamamız gerek ikimizinde veya nasıl bir yol izlemem gerek bu konuda
Şöyle ki, evlilik birliği içinde edinilmiş bir mal olduğu için evin yarısı zaten eşinize ait olacaktır. Sizin vefatınız durumunda ise eşiniz, diğer mirasçılarla birlikte mirasçı sıfatıyla mirastan da ayrica payını alacaktır.
ben bunu engellemek için hukuki olarak neler yapabilirim onu öğrenmek istemiştim aslında. zira ne eşimin ne ailesinin zerre katkısı yok olmayacak ev aldığımda ve beni istemediği için ailesinede kalsın istemiyrum kendisinede bunun için hukuki neler yapabilirim. para benim evlenmeden önceki aldığım evin parası ve emekli ikramiyem
Eşin yasal miras payı aynı zamanda saklı paydır, yani ne olursa olsun saklı payından az miras payına itiraz edebilir.
Eğer eşinizin de bu yönde rızası varsa , bir bedel karşığı mirastan feragat sözleşmesi ile belki isteğinizi gerçekleştirme imkanı bulunabilir, bu konuda da bir avukatla karşılıklı görüşmeniz daha doğru çözümü bulabilmenize imkan tanır.
avukatlarıma teşekkür ederim. peki şöyle birşey yapsam evi yeğenimin üzerine alsam kullanma (oturma )hakkı bende olsa yarın bigün evlenirse eşi olcak kişi -Allah korusun ayrılık falan olursa - hak iddia edebilirmi . kullanma hakkı satma kiraya verme hakkı bende olursa. ve benden sonra eşim hak iddia edebilirmi. evlilik birliği içerisinde olduğu için. kendi üzerine alabilme hakkı varmı eşimin.ölünceye kadar oturma hakkı vercem zaten ama üzerine alsın ailesiyle kullansın istemiyorum bunu engellemek için ne yapabilirim
a- en doğru yolu önerdiğimi düşünüyorum ama pek hoşlanmadınız sanırım.
b- ev almayın, sıfır dert
c- boşanın eşinizden - sıfır dert
inanın hoşlanmamak değil sadece bir çözüm bulmaya çalışıyorum