Cep telefonu ve internet abonesi olmayana kamu hizmeti vermeyi reddetme
Son yıllarda yoğunlaşan ve nedense hiç bir hukukçunun umurunda olmayan çok ciddi bir sorun var. Giderek artan sayıda kamu kurumu e-devlet ve benzeri kanallar dışında hizmet vermeyi reddediyor. MEB, ÖSYM ve üniversiteler örneklerini sanırım herkes biliyor. 2020-2021 yıllarında cep telefonu ve internet abonesi olmayanlar sokağa bile çıkarılmadılar.
İlle spesifik bir sorun bildirmemi isterseniz, tapu müdürlüğüne gittim ve tapu kaydı istedim. Memur "Webtapu" dışında bunun alınamadığını söyledi. Müdüre gittim, beş yıldır hiç kimsenin böyle bir talepte bulunmadığı gibi gayet gayriciddi bir açıklamanın ardından kesinlikle bana belge veremeyeceğini, ne yapıp edip birilerine yalvarıp onların cep telefonunu ve internetini kullanarak bu işi e-devletten yapmam gerektiğini söyledi. Dilekçe yazdım ve reddedileceğini biliyorum. Daha sonra belki kaymakama ve valiye de yazacağım ve reddedilecek. Ama bu red yanıtlarında bir yasa maddesinin dayanak yapılacağını pek olası görmüyorum. Olsa olsa yönetmelikler, genelgeler, talimatnameler olacak.
Olayı idare mahkemesine götürmeyi düşünüyorum. Sahibi olduğum mülkle ilgili işlemlerin yapılmaması bence en temel yurttaşlık haklarının çiğnenmesidir çünkü bu uygulamada mülkten yararlanmamı engelliyor, engelleyecek de. Bu konuda yorum yapacak olan hukukçuların görüşlerini bekliyorum. Danıştay'a dava açılabilir mi? İdare mahkemesi takipsizlik veya görevsizlik gibi bir karar verirse nereye gidebilirim? Olayı AİHM'e götürmem için önce hangi aşamayı geçmeliyim? Yanlış yerde başlık açtıysam taşımanızı rica ediyorum. Teşekkürler.
Cevap: Cep telefonu ve internet abonesi olmayana kamu hizmeti vermeyi reddetme
Hukukcu degilim ve teknolojinin daha da fazla kullanilmasindan yanayim. ama yazdiklarinizda haklisiniz. devlet saglamadigi araclar uzerinden iletisimi kisitlamamali (yada amerikadaki gibi internet erisimini insani hak kapsamina alip belirli gelir duzeyinin altindaki kisislere temel internet / telefon erisimini vermeli) https://www.whitehouse.gov/getinternet/ sunun gibi bir program olabilir gibi.
Cevap: Cep telefonu ve internet abonesi olmayana kamu hizmeti vermeyi reddetme
Web Tapu için sadece e-devlet üzerinden randevu alınmıyor.
Alo 181 Çağrı Merkezini arayarak, operatörler yardımıyla Tapu Müdürlüklerindeki işlemleriniz için randevu alabilirsiniz.
Telefon kullanmıyorum diyorsanız bir telefon kartı alıp ankesörlü telefondan arayabilirsiniz.