Sosyal medyada hakaret ve sonuçları
Bir sosyal medya sitesinde bir kişinin herkesin göreceği şekilde karşı görüşte olduğu herkese çok ağır küfürler yazdığını, insanların ailesi, çocuklarıyla ilgili çok küfürlü ve tehditkar mesajlar yazdığını görüp bir mesajının altına mahkemede görüşürüz yazdım. Tehdit veya hakaret etmedim.
Bu kişi çılgına dönüp, özel mesajlarla, önce beni tehdit akabinde küfürlerle yıldırmaya çalıştı. Her seferinde mahkemede görüşürüz diyerek geçiştirdim.
Profilimde sadece ismim yazıyor, profil resmim yok. Kişi sahte profil olduğumu, bu şekilde rahatça bana ve benzer herkese küfür, hakaret edebildiğini iddia ediyor. Bu doğru mudur? İlk mesajımda isim, soyisim, meslek bilgilerimi kendisine ilettim.
Şikayetçi olmak için Cimer’e başvurmam veya bir karakola gitmem yeterli midir, özellikle adresim veya telefonumun bu kişiye, daha sonra muhatap olmamak için ulaşmasını istemiyorum. Bir avukat tutmam ve ceza davası için başvuruda bulunmam bana tahminen ne kadara mal olur? Avukatla devam etmem halinde yine adres ve cep telefonum bu şüpheliyle paylaşılıyor mu?
Cevap: Sosyal medyada hakaret ve sonuçları
Hakaret , küfür mesajlarını, profil sayfasını gösteren ekran görüntülerinin renkli çıktılarını alarak, Kişinin gerçek ismi - yaşadığı şehir bilgileri de mevcutsa savcılığa şikayette bulunabilirsiniz. Savcılık gerekli soruşturmayı başlatacaktır.
Soruşturma başladığında savcılık şikayette bulunduğunuz kişinin bağlı olduğu bölge polis merkezine çağrılarak ifade alınmasını ister. Bu noktada ifade vermek için giden kişiye şikayet konusu , ilgili görüntüler de gösterilerek konu ile ilgili ifadesi alınır. Bu aşamada sadece yaşadığınız şehir ve isim bilgilerinize ulaşabilir.
Savcılık diğer araştırma sonuçlarıyla birlikte o kişi hakkında dava açılmasına karar verdiğinde ve dava kabul edildiğinde,
e devlet Uyap vatandaş portalı üzerinden yapılan incelemelerde,
siz de o da birbirinizin anne adı, baba adı, tam doğum tarihi, nerede yaşadığı, açık ikamet adresi, tc kimlik no bilgilerinin tamamını görebilirsiniz.