Kira sözleşmesinde imza inkarı - İİK 275/5
Sulh hukuk'ta açılmış bir tahliye davasında, imza inkarı yapıldıysa İİK 275/5 üzerinden imzasını inkar etmesi ile ilgi ceza istenemez değil mi?
Ev sahibi olarak, kiracıya on yıldan açılmış ve istinafta olan tahliye davamız var. Kiracı on yıl dolmadı tahliye isteyemezsin diyebilmek için imzasını inkar etmişti. Mahkemeyi kazandık, ama aynı iddia ile istinafa başvurdu. Orada bekliyoruz artık.
Ben bu İİK 275/5'yi duydum bir yerden. Son yıllarda tahliye taahhüdü alınıyor ve onda da imzayı inkar ediyorlar ya, onunla alakalı olarak haberlerde bahsetmişlerdi sanırım, cezası var diye.
Ama maalesef bizimki tahliye taahhüdü değil, kira sözleşmesi olduğu için bize uymuyor büyük ihtimal. Yani icra olmadığından sulh olduğundan işimize yaramıyor. Dolayısıyla sorumun cevabının hayır olduğunu ben bile aslında biliyorum :(
Yine de yazayım dedim. Çünkü içime sinmiyor. Her önüne gelen böyle mahkemeleri uzatabilmek için yalan söylüyor, adaleti geciktiriyor ve bunun hiçbir yaptırımı yoksa yazık bize. Ayrıca imza inkarı bir hakaret oluyor. Sen sahte sözleşme yapmışsın, bu imza benim değil sen atmışsın diye bir iftira atılmış oluyor ve katlanmak zor.
Gerçi biz ilk mahkemeyi kazanınca bir icra açıldı, onu durdurdular istinafa başvuracağız diye. Tahliye yönünden icranın geri bırakılması vs diyordu. Oradan icra kanunu kapsamına girip, bir ceza istenebilse keşke.
Cevap: Kira sözleşmesinde imza inkarı - İİK 275/5
Buraya hiç yorum gelmemiş.
Sulh hukukta, kira kontratındaki imzayı inkar etmenin hiçbir yaptırımı olmadığının teyidi olarak alıyorum.
İİK 275/5 madde hükmü, icra takibi sırasında imza inkarının yapıldığı durumlarda alacaklının para cezası talep edebileceği durumları düzenlemektedir. Ancak, sulh hukuk mahkemesinde açılan tahliye davasında imza inkarı yapıldığında İİK 275/5 madde hükmü üzerinden imzasını inkar etmesi ile ilgili ceza istenemez.
Sulh hukuk mahkemesinde açılan tahliye davasında imza inkarı yapıldığında, İİK 275/5 madde hükmü kapsamında imzasını inkar eden tarafın cezalandırılması söz konusu değildir. Bu nedenle, tahliye davasında imza inkarı yapıldığında, İİK 275/5 madde hükmü üzerinden ceza istenmesi mümkün değildir.
Dolayısıyla, tahliye davasında imza inkarı yapıldığında, İİK 275/5 madde hükmü uyarınca ceza istenemeyeceği için, imzasını inkar eden tarafın bu sebeple cezalandırılması söz konusu değildir. Tahliye davasında imza inkarı yapıldığı durumda, mahkeme tarafından delillerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilecektir.
Sonuç olarak, sulh hukuk mahkemesinde açılan tahliye davasında imza inkarı yapıldığında İİK 275/5 madde hükmü üzerinden ceza istenemeyeceği için, imzasını inkar eden tarafın cezalandırılması söz konusu değildir. Mahkeme, delilleri değerlendirerek kararını verecektir.
Net Cevap: Tahliye davasında imza inkarı yapıldığında İİK 275/5 madde hükmü üzerinden ceza istenemez.
İlgili Kanun Maddeleri: İİK 275 - 5. - itirazın kaldırılması
Çok teşekkür ediyorum cevap verdiğiniz için. Saygılarımla,