Toplam 1 dosya bulunuyor
Babadan kalma yetim maaşı problemi
Ananem 2 ay önce vefat etti, dedemin üzerinden 4b çiftçi dul maaşı alıyordu (Dedem vefatı 2018 Mart)
Annemin babamın üstünden aldığı 4a işçi emekli dul maaşı mevcut; ananem vefat edince dedemin 4b çiftçi bağkur emekli maaşından yetim aylığı almak için SGK ya müracaat ettiğimizde bize kurum cevaben ekte gönderdiğim yazıyı göndermiş, benim sormak istediklerim:
- Bu yazının hukuki bir yanı varmı yönetmelikten bahsediyor, 5510 sayılı kanuna tabi olan kişilerin eş veya baba maaşından birini tercih etmesi gerektiğini belirtmişler; Emekli sandığıysa problem yok fakat ssk veya bağkur ikisi olmuyormuş diye algıladım, nasıl ucube bir sistem verecekleri 3 kuruş para.
-Akrabalarımızdan bu durumda olup (babası veya eşi emekli sandığı mensubu olmayan) eşinin dul maaşı + babasından yetim maaşı alan kişilerde mevcut, bu durumda dedemin üstünden yetim maaşı talebinde bulunulabilir mi?
Cevaplarınızı beklemekteyim şimdiden teşekkürler.
Cevap: Babadan kalma yetim maaşı problemi
01.10.2008 tarihinden itibaren 4a ve 4 b kapsamında ödenen maaşlardan yüksek olanı seçmesi gerekir annenizin yazıda belirtildiği üzere. Kanuni dayanağı 5510 sayılı yasanın 54.maddesidir.
Yazıda bunu anlattığını bende biliyorum yetim maaşı için hukuki süreç başlatsam sonuç alınabilirmi onu soruyorum
Mevcut yasal düzenlemelere göre , aradığınız yönde bir sonuç alamazsınız