Enteresan bir soru daha gelsin mi?
Bugün 6 haziran 2024.
Zor ve spesifik soruların üyesi arkadaşınız bendenizden bir soru daha..
-
Bir bina var, giriş katında 2 dükkan, ortada apartman girişi, ve üst katlarda 4er daire yani bir dükkanın üzerinde 2 daire var derinlemesine.
-
Bu dükkanlar öyle gösterişli camekanlı şık dizaynlı parekende iş yapmaya yönelik değil. Zaten bina ana cadde üstünde değil ara sokakta.
Yani bunlardan ancak büyük depo, perakende işi olmayan ofisler ya da hafif imalat tarzı atölye olur marangoz, çilingir, koltuk yüzü tamir vs gibi düşünün.
Ama bir imalat olacağı çok doğal bir sonuç. 200 m2 yer.
-
Şimdi bu dükkanı bir arkadaşım satın aldı.
İmal edeceği ürünler için 3-4 tane makinesini koydu.
Bu makineler hafif sanayi üretimi ancak gündüz sorun olmasa da gece 60 70 desibel ses çıkartıyorlar. Ve bir üst kat mesken sakinleri durumdan hali ile şikayetçi.
Fakat alınan siparişlerin de terminleri var.
Benim arkadaş üst komşularına (SADECE BİR ÜST KATA SES GİDİYOR diğer daha üst kattakilerden şikayet yok) şunu teklif etmiş, burası bir iş yeri, bu olmasa başka biri gelip buna benzer iş yapacak, bu atölye için yapılmış dükkanların sessiz olmasını beklemeniz hata olur. Ama ben gece 12'den sonra zarar da etsem makine çalıştırmayacağım. Ancak siz işten 7 de dönüyorsunuz diye ben 7de 8de makinelerimi stop ettiremem. Ben de burada iş yapıyorum kanunsuz bir iş te yapmıyorum.
-
Komşular inatla bu ses bizi rahatsız ediyor susturun deyip duruyorlar.
-
Şimdi sorular:
Kanunlara uygun açılmış bir üretim işyeri, kanuna uygun bir işyeri (mesken olmayan) bir atölye.
İşyeri sahibi gece 2400'ten sonra üretim yapmama sözü veriyor.
komşular bu üretimin en gece saat 1800'de bitmesini istiyor. (Pazar günü hiç istemiyorlar, Cumartesi de muallakta..)
Makine gürültüleri (ölçüm yaptırdı atölye içinde makineye birkaç metre yaklaşınca 70 db)
-
Kim haklı? Kanun ne diyor?
(Avukatlarımızın hukuk bilgisi dışında forum üyelerimizin '''BENCE''' diye başlayan yorumlarla konuyu hukuka değil de kendi değer yargıları ile yorumlamamalarını rica ediyorum. Ama kendi yaşadıkları olaylar ve hukukla sonuçlandırılmış konular varsa yazarlarsa hepimize BİLGİ DEĞERİ olan birşey katmış olurlar.)
-
Herkese bu zor ekonomik koşullarda kolaylıklar dilerim.
Cevap: Enteresan bir soru daha gelsin mi?
Bağımsız bölümün işyeri olarak kayıtlı olması her işin yapılabileceği anlamına gelmediği gibi,
her faaliyet konusunun da başlangıç ve bitiş saatleri sınırları vardır. Örneğin düğün salonu vs için 24:00 kapanma saatidir genellikle ama internet cafeler için bu süre 24 saatte olabilir, sabah 05:30 olarak ta tanımlanabilir.
Bu işyerleri açılma kapanma saatleri de belediye encumenleri tarafından belirlenir.
Muhtemelen arkadaşınızın iş konusu da en geç 20:00 de kapanması gereken faaliyet alanlarına girmekte.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bağımsız bölümün işyeri olarak kayıtlı olması her işin yapılabileceği anlamına gelmediği gibi,
her faaliyet konusunun da başlangıç ve bitiş saatleri sınırları vardır. Örneğin düğün salonu vs için 24:00 kapanma saatidir genellikle ama internet cafeler için bu süre 24 saatte olabilir, sabah 05:30 olarak ta tanımlanabilir.
Bu işyerleri açılma kapanma saatleri de belediye encumenleri tarafından belirlenir.
Muhtemelen arkadaşınızın iş konusu da en geç 20:00 de kapanması gereken faaliyet alanlarına girmekte.
-
Teşekkürler arkadaşıma ileteceğim, işin hukuki şekli böyle komşularını üzme diyeceğim. :)
-
Bu arada sizi 'kiracıların manevi babası ve koruyucu hamisi' seçtim. :)
Alıntı:
İsmail Ufuk rumuzlu üyeden alıntı
-
-
Bu arada sizi 'kiracıların manevi babası ve koruyucu hamisi' seçtim. :)
Bunu mevcut 2 kiracıma da soylerseniz sevinirim , onlar tam tersini düşünebiliyorlar bazen:)