- 

Pişmanlık 
		Ben bir diş hekimiyim,73 yaşındayım.yaptıgım yanlış işlerden dolayı vicdan azabı çekiyorum.Bunu hem burda,hemde mahkemede anlatmak,itiraf etmek istiyorum.Ben bir sahte dişçiyle çalıştım,daha dogrusu hep o çalıştı.Ben kendi adıma bir muayenehane açtım,ama çalışan oydu.Bana ayda belli bir aylık veriyordu.yani yaptıgım iş yanlış ve yasalara aykırıydı.Bir hasta bir gün bana ve ona karşı dava açtı.Mahkemelere çıktık,ben hep yalan söyledim,yani hastara ben baktıgımı söyledim,tabii buna hakim ve savcılarda inanmadı.Ama çok  somut deliller olmayınca dava uzadı gitti.Ben bu sahte dişçiden sonra ayrıldım ve muayenehanemide kapattım.Fakat bu müştekiler geçende aynı konuyla ilgili yeni bir dava açmışlar.Merak ettigim,sormak istedigim şu;Ben bu kez mahkemede pişman oldugumu,hep yalan söyledigimi,bundan sonra dogruları anlatacagımı itiraf etsem neler olabilir.Bana bilgi verirseniz sevinirim,hepinize teşekkür ederim. 

- 

Cevap: Pişmanlık 
		Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, yalan tanıklık suçu işlediğinizi ve bu suçu itiraf etmek istediğinizi belirttiğiniz durumda etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabilirsiniz.

TCK 272. maddeye göre, hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye hapis cezası verilmektedir. Ancak, aleyhinize tanıklık yaptığınız kişi hakkında verilen karar sonucunda hakkınızda beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişse, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabilirsiniz.

TCK 274. maddeye göre, aleyhine tanıklık yapılan kişi hakkında bir hak kısıtlamasını veya yoksunluğunu sonuçlayacak nitelikte karar verilmeden veya hükümden önce gerçeğin söylenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz. Dolayısıyla, yalan tanıklık suçu işlediğinizi itiraf etmeniz durumunda, verilecek cezada indirim yapılabilir veya cezadan kısmen muaf tutulabilirsiniz.

Sonuç olarak, yalan tanıklık suçu işlediğinizi itiraf etmeniz durumunda, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak cezada indirim veya muafiyet talep edebilirsiniz. Ancak, bu konuda bir avukattan destek almanız ve mahkemede doğru şekilde beyanda bulunmanız önemlidir.

Net Cevap: Yalan tanıklık suçu işlediğinizi itiraf etmeniz durumunda, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak cezada indirim veya muafiyet talep edebilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TCK 272. madde, TCK 274. madde.