Tapu hak sahiplerinin değişmesi ve kiracının durumu
Arsa şeklinde bir yapıda kiracım var. Uzun soluklu imar ıslah davaları sonucu (50 yıl) tapudaki mülkiyetim 1/3 oranına düştü. (2300 civarı hissedar var).
Tapuya başka hissedarlar geldi. Bendeki tapuda 6 hissedarız.
Bu uzun soluklu davalar sırasında benim bu arsaya ait tapum bir ara benden komple alındı, bunu bir şekilde öğrenen kiracı da kira vermiyorum artık mahkemeye git diyerek kestirip attı. 15 aydır kira ödemiyor.
Yaklaşık 3 ay önce tapum tekrar verildi fakat arsanın tamamı yerine 1/3 kısmı bana verildi ve artık hisseli tapum var.
Sorularım;
1-) Tapumun bana ait olmayan dönemi için ne yapabilirim ?
2-) Tapu hak sahipleri değiştiği için mevcut kontrat devam eder mi?, kontrat bana ait ve hissem artık 1/3 oldu çünkü.
3-) Şu an hisseli tapuya sahibim, diğer hissedarların arsadan haberi bile yok, tek başıma kiracıya ihtar çekebilir miyim ?
4-) Kiracıyı tahliye ettirebilir miyim ?
5-) Whatsapp üzerinden kira ödemesini bildirsem tebligat/ihtar yerine geçer mi ? 15 ay önce kirayı ödemeyeceğini whatsapp dan üzerinden de yazmıştı.
6-) ihtar çekersem kiranın ne kadarlık kısmını isteyebilirim ?
Cevap: Tapu hak sahiplerinin değişmesi ve kiracının durumu
1-) Tapumun bana ait olmayan dönemi için ne yapabilirim ?
Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesi gereği, kiraya verenin kiralananı kendisi veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa veya kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde dava açarak sözleşmeyi sona erdirebilirsiniz.
Dolayısıyla, tapunun size ait olmayan dönemi için kiracınızın kira ödememesi sebebiyle dava açarak sözleşmenin sona erdirilmesini talep edebilirsiniz.
2-) Tapu hak sahipleri değiştiği için mevcut kontrat devam eder mi?, kontrat bana ait ve hissem artık 1/3 oldu çünkü.
Tapu hak sahipleri değiştiği durumda, kiracı ile olan kira sözleşmesi genellikle devam eder. Ancak, hissenizin 1/3'e düşmesi nedeniyle kira sözleşmesinde değişiklik yapmak isterseniz, tarafların karşılıklı anlaşması veya mahkeme kararı ile sözleşmede değişiklik yapılabilir. Yani, hissenizin azalması kira sözleşmesini otomatik olarak sona erdirmez, ancak taraflar arasında yeni bir anlaşma yapılması gerekebilir.
3-) Şu an hisseli tapuya sahibim, diğer hissedarların arsadan haberi bile yok, tek başıma kiracıya ihtar çekebilir miyim ?
Türk Borçlar Kanunu'nun 312. maddesi gereği, taşınmaz kiralarında, sözleşmeyle kiracının kiracılık hakkının tapu siciline şerhi kararlaştırılabilir. Dolayısıyla, hisseli tapuya sahip olmanız durumunda, diğer hissedarların haberi olmasa bile kiracıya ihtar çekebilir ve kiracılık hakkınızı kullanabilirsiniz. Ancak, önemli olan nokta, kiracıya yapacağınız ihtarın hukuki geçerliliği ve doğru şekilde yapılmasıdır.
4-) Kiracıyı tahliye ettirebilir miyim ?
Kiracıyı tahliye ettirmek için, kiracının kira sözleşmesine aykırı davranması veya kira bedelini ödememesi gibi geçerli bir sebep olması gerekmektedir. Kiracının 15 aydır kira ödemediği ve tapudaki durumunuzun değişmesi nedeniyle, kiracıyı tahliye ettirmek için hukuki süreç başlatabilirsiniz. Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda kiracının tahliyesi için mahkemeden karar almanız gerekmektedir.
5-) Whatsapp üzerinden kira ödemesini bildirsem tebligat/ihtar yerine geçer mi ? 15 ay önce kirayı ödemeyeceğini whatsapp dan üzerinden de yazmıştı.
Kira ödemeleri ve ihtarlar genellikle yazılı olarak yapılmalıdır. Ancak, Whatsapp üzerinden yapılan bildirimlerin hukuki geçerliliği konusunda kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Kiracının 15 aydır kira ödemediğini belgelemek ve kiracıya yapacağınız ihtarın delil olarak kabul edilebilmesi için, mümkünse ihtarınızı kiracıya taahhütlü mektup veya icra yoluyla göndermeniz önerilir.
6-) İhtar çekersem kiranın ne kadarlık kısmını isteyebilirim ?
İhtar çekmek için kiracıya ödenmemiş kira bedeli ve ödeme süresi konusunda bildirimde bulunmanız gerekmektedir. İhtar çekerken genellikle kiracıdan ödenmemiş kira bedelinin tamamını talep edebilirsiniz. Ancak, kiracının ödeme yapmaması durumunda tahliye davası açmayı düşünüyorsanız, ödenmemiş kira bedeli ve gecikme faizi konusunda detaylı bir hesaplama yaparak ihtarnamenizi hazırlamanız ve kiracıya bildirmeniz önerilir.
Sonuç olarak, kiracınızın kira ödememesi ve tapudaki durumunuzun değişmesi nedeniyle hukuki süreç başlatarak kiracıyı tahliye ettirmek ve ödenmemiş kira bedelini talep etmek için ilgili kanun maddeleri doğrultusunda hareket edebilirsiniz.İlgili kanun maddeleri:
TBK 350. - TBK 312. - TBK 355.
Cevap: Tapu hak sahiplerinin değişmesi ve kiracının durumu
yapay zekadan faydalanmak aklıma gelmemişti. teşekkürler. ihtarname dahil hazırlattım yapay zekaya.