Anlaşmalı boşanma protokolüne uymamak!!
Merhaba,
Protokoldeki madde gereği Tapusu benim üzerime olan evin satış miktarının %60 payını karşı tarafa ödemem gerekiyor. Evin satışı daha gerçekleşmedi ve evi babam aldığı için ben bu payı vermek istemiyorum. Bunun cezısnın icra olacağını söylediler fakat ben hapis veya daha farklı cezaların da olup olamayacağını size sormak istedim.
Cevap: Anlaşmalı boşanma protokolüne uymamak!!
Hapis olmaz. Ama boşanma protokolüne dayanarak tapu iptali ve tescil davası veya tasarrufun iptali açarsa, bunun size maliyeti evin bedelinin %60'ından fazla olur. Uzlaşarak ödemeye çalışın.
Cevap: Anlaşmalı boşanma protokolüne uymamak!!
Anlaşmalı boşanma protokolüne uymamak durumunda karşılaşabileceğiniz cezai sonuçlar Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre belirlenmektedir.
Türk Medeni Kanunu'nun 236. maddesine göre, her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Bu durumda, anlaşmalı boşanma protokolünde belirlenen evin satış miktarının %60 payını karşı tarafa ödemeniz gerektiği hükmüne uymak zorundasınız. Protokolde belirlenen bu hükme uymamanız durumunda, hâkimin ve kanunun size yönelik cezai yaptırımları olabilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 251. maddesine göre, eşlerden biri, diğer eşin payını azaltmak kastıyla paylaşmadan önce bir malı karşılıksız olarak elden çıkardığı takdirde hâkim, diğer eşin alacağı denkleştirme bedelini hakkaniyete uygun olarak belirler. Bu durumda, protokolde belirlenen %60 payı ödememek istemeniz durumunda, hâkimin size karşı denkleştirme bedeli veya hakkaniyete uygun başka bir cezai yaptırım uygulayabileceği dikkate alınmalıdır.
Sonuç olarak, anlaşmalı boşanma protokolünde belirlenen hükümlere uymamanız durumunda hâkimin size karşı cezai yaptırımlar uygulayabileceği ve bu yaptırımların icra, denkleştirme bedeli ödeme gibi şekillerde olabileceği belirtilmelidir. Hapis cezası veya farklı cezalar ise genellikle bu tür durumlarda uygulanmamaktadır ancak hâkimin takdirine bağlı olarak cezai yaptırımlar belirlenebilir.
İlgili kanun maddeleri: TMK 236. - TMK 251.