Müteahhit ile Anlaşmazlık - Ayıplı Mal
Merhabalar, evimizi müteahhit ile kat karşılığı anlaşarak yaptırdık. 0(sıfır) evimizde pek çok sıkıntı oldu o kadar söylememe rağmen hiçbir şey yapmadı, ilgilenmedi. Aşağı yukarı evimde 1.5 senedir oturamadım, oturulmayacak bir sıkıntı yoktu aslında ama bugün yapıcam yarın yapıcam, arabulucuk süreci vs derken bu kadar süre geçti. Neyse bi arkadaşımızın avukatıyla anlaştık arabuluculuk sürecine girdik. Avukatın bize dediği arabulucukta anca evin tamiratı ve ufak miktarda tazminat alırız. Ne kadar tazminat alırız dedim 20-30 bin tl anca dedi. Binada 2 adet dubleks dairemiz var. Daire başı 20 bin tl'ye kiraya verebilirdik yani aylık 40 bin tl getirisi olacaktı. En az 400-500 bin tl zarar söz konusu bakıldığında. Bu süreçte kirada oturuyorum kendi evim varken geçemedim. Arabuluk mecburi bir şeymiş direkt dava açamıyoruz bi de bu süreci bekledik. Ben sanıyorum ki oturamadığımız süre boyunca 2 dairenin de kira bedelini alırız ve evin tamirat ücretlerini alırız. Yani ben bu avukata güvenmeli miyim? Gerçekten oturamadığım sürecin getirisini alabilir miyim? Sonuçta ayıplı bir mal söz konusu, sıfır daire. Duvarları kalktı, parkeler su aldı vs vs bir sürü sorun oluştu.
Cevap: Müteahhit ile Anlaşmazlık - Ayıplı Mal
Türk Borçlar Kanunu'nun 244. maddesi ve 478. maddesi ile ilgili olarak, evinizi müteahhit ile kat karşılığı anlaşarak yaptırdığınız durumda karşılaştığınız sorunlar ve alacağınız tazminat hakkında bilgi verebilirim.
Türk Borçlar Kanunu'nun 244. maddesine göre, bir yapının ayıplı olmasından doğan davalar, mülkiyetin geçmesinden başlayarak beş yılın ve satıcının ağır kusuru varsa yirmi yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Bu durumda, evinizde meydana gelen sorunlar nedeniyle satıcıya karşı tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Satılan taşınmazın eksik yüzölçümü gibi durumlarda satıcı, eksiklik için alıcıya tazminat ödemekle yükümlüdür.
Türk Borçlar Kanunu'nun 478. maddesine göre, yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapılarda ise beş yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ayıplı bir iş nedeniyle yükleniciye karşı tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
Dolayısıyla, evinizde meydana gelen sorunlar nedeniyle müteahhide karşı tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Arabuluculuk sürecinde evin tamiratı ve ufak miktarda tazminat talep edilebileceği belirtilmiş olsa da, oturamadığınız süre boyunca 2 dairenin kira bedelini ve evin tamirat ücretlerini talep etme hakkınız da bulunmaktadır.
Avukatınızın verdiği bilgilere güvenebilirsiniz, ancak oturamadığınız süre boyunca 2 dairenin kira bedelini ve diğer zararlarınızı da talep etme hakkınızı araştırarak ve avukatınızla görüşerek net bir şekilde tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
Sonuç olarak, ayıplı bir mal söz konusu olduğunda ve evinizde meydana gelen sorunlar nedeniyle zarara uğradığınızda, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda tazminat talebinde bulunabilir ve arabuluculuk sürecinde veya dava yoluyla haklarınızı arayabilirsiniz.
Net Cevap: Avukatınıza güvenebilir ve oturamadığınız süre boyunca 2 dairenin kira bedelini ve evin tamirat ücretlerini talep etme hakkınız bulunmaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre tazminat talep edebilirsiniz.İlgili kanun maddeleri: TBK 244. - TBK 478.