Toplam 2 dosya bulunuyor
Mimari Proje'de kendime ait terasın bir kısmının çatı gibi görünmesi
Merhaba Saygıdeğer arkadaşlar,
Çok ne bir sorum var. Apartmanımızda 21 nolu teraslı dubleks daire sahibiyim. Diğer 4 teraslı dubleks terasları 2018 öncesi kapattılar ve imar affından faydalandılar. Bense güneşlenme hastası biri olarak açık bıraktım. Ancak eşimle Albert Genau tarzı hafif profil ve giyotin camlı bir kapama işlemi yapmak istiyoruz.
Mimari projemizde kapamak istediğim alanı sarıya boyadım. Göreceksiniz. Aynı şekilde sarı ile boyalı kısmın bir fotoğrafını da paylaştım. Boyalı kısım kesinlikle ortak teras değil ve çıkışı da bariz bir şekilde bize ait.
Burayı diğer ev sahipleri gibi kapatsam ileride cezai bir durumla karşılaşır mıyım? (net cevap vermek zorunda değilsiniz sadece kişisel fikrinizi merak ediyorum. Hukuki tavsiye niteliğinde bir cevap beklemiyorum)
Şimdiden çok teşekkür ederim saygılar
Cevap: Mimari Proje'de kendime ait terasın bir kısmının çatı gibi görünmesi
Genel olarak,
mimari projede olmayan, sonradan yapılan ve kullanım alanını arttıracak şekilde kalıcı olarak yapılan kapatmalar, bir şikayet veya tesbit durumunda cezai işlemle birlikte projeye uygun eski haline döndrülür.
Sorun yaşarmısınız? Bir gün canı sıkılan bir komşunuzun şikayetiyle birlikte evet sorun yaşarsınız.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Genel olarak,
mimari projede olmayan, sonradan yapılan ve kullanım alanını arttıracak şekilde kalıcı olarak yapılan kapatmalar, bir şikayet veya tesbit durumunda cezai işlemle birlikte projeye uygun eski haline döndrülür.
Sorun yaşarmısınız? Bir gün canı sıkılan bir komşunuzun şikayetiyle birlikte evet sorun yaşarsınız.
Cevap için çok teşekkürler. Ancak şöyle de bir durum var, kırmızı ile çembere aldığım 3 daire 2018 öncesi kapatıp imar affından faydalandı. Kapatma işlemi diğer dairelerde kanunlara uygun ve binanın taşıyıcı sistemine zarar vermezken, onlardan daha da hafif malzeme ile yapacağım kapama işlemi, sırf 2018 sonrasında kapattım diye bana ceza olarak dönemez ya da dönmemeli diye düşünüyorum.
Bir ikinci husus da onaylı mimari projede, sarı ile boyadığım kısım aslında teras olarak da değil direkt çatı olarak görünüyor :) Yani ben oraya aynı eğimle bir çatı yaptırsam ve kapattırsam, aslında mimnari proje uygunsuzluğunu düzeltmiş olacağım :))
Yarın Tapu'dan apartman yönetim planını alıp, bu terasların durumu ile ilgili maddeler var mı diye kontrol edeceğim. Eğer yoksa 4/5 oranında kat malikinden yönetim planı değişikliği ve o sarı kısmın mülküyetinin değil sadece kullanımının bana tahsis edileceği ilgili bir karar almaya çalışacağım.
Alıntı:
Msbicer rumuzlu üyeden alıntı
... yapacağım kapama işlemi, sırf 2018 sonrasında kapattım diye bana ceza olarak dönemez ya da dönmemeli diye düşünüyorum.
Ceza değil , kaçırılmış bir hak olarak düşünmeniz daha doğru olur.
Alıntı:
Msbicer rumuzlu üyeden alıntı
Bir ikinci husus da onaylı mimari projede, sarı ile boyadığım kısım aslında teras olarak da değil direkt çatı olarak görünüyor :) Yani ben oraya aynı eğimle bir çatı yaptırsam ve kapattırsam, aslında mimnari proje uygunsuzluğunu düzeltmiş olacağım :))
Oraya çatı yaptırsanız aslında mimari projeye uygun hale getirmiş olursunuz ama yanlarını , önünü kapatırsanız mimari projeye aykırı , uygunsuz duruma getirmiş olursunuz.