507 sayılı esnaf ve sanatkarların durumu
ben bir hatlı minübüs sahibiyim. kanun gereği 507 sayılı esnaf ve küçük esnaf sanatkarlar kanununa tabiyim. benim 1998-2005 yılları arası çalıştırdığım bir şoförüm vardı. bu şahıs benim ortağım ile aramı açtı ve biz bu adamı kovduk. bu adam bize hizmet bildirimi ve ssk alacakları yönünde bize dava açtı. İlk duruşmada her iki taraf dilekçelerini sundu. 2. davada onun şahitleri 3. davada benim şahitlerim dinlendi. onların bir şahidi gelmediği için 4. davaya ertlendi. Şimdi durumu açıklayayım. Avukatım kesin bu davayı kazanırız dese de benim içimde sanki kazanamıyacağımız yönünde bir durum var. Şöyle ki: kanun diyor ki 507 sayılı esnaf ve küçük esnaf lar'ın çalıştırdığı işyerlerinde 3 kişiye kadar çalışılan işyerlerinde iş kanunu hükümleri uygulanmaz diyor. Dolayısıyla biz bu adamı sigortalı yapma mecburiyetimiz yok diyoruz. ama sigortalı olmak bir hak ve bu haktan vazgeçilemez ve devredilemez. Bunu da biliyorum. fakat bu adamla bizim aramızda ki anlaşma yok yani, bir hizmet akdi yok. biz şoföre arabayı veririz. o adam çalışır alacağını alır. kalan parayı bize getirir. ne aldığını bilmeyiz. bu kanunda ssk lı olmayanlardan maddelerden biri de hrehangi bir bir işverene bağlı kalmaksızın kendi nam ve hesabına çalışmak maddesine girer. dolayısıyla bu adamı sigortalı yapma mecburiyetimiz doğar mı? bir de bu adam 98-05 yılları arasında 3 defa giriş çıkış yaptı. bununda bize bir faydası olur mu? Bir de hiçbir minibüs şoförüsigortalı değildir. bu emsal teşkil edermi?