5. yılda rayiçe göre arttırılmamış kira 7. yılda tekrar rayice göre güncellenebilir mi?
Bu kez kendim için sormuyorum :)
-
Benim arkadaşımın dairesi. Kendisi dert yanınca dedim hukuki net var kayıt ol sorunu sor. O da bana ya sen üyesin yazsan olmaz mı dedi.
saçma bir soru olabilir elçiye zeval olmaz.
-
Durumu şu şekilde:
İlk 4 yıl TÜFE kadar arttırılmış bir kira.
5. yılda rayiç hakkı kullanılmamış ve yine TÜFE kadar arttırılmış.
6. yıl %25 devlet kararnamesi ile zam yapılmış.
Şİmdi 7. yıl başlangıcındalar, tabii ikinci defa %25 oran mevzusu çıkınca, 5. yılda da rayiç bedele göre ayarlanmadıgı için kirası trajik bir seviyede kalacak.
-
Bu durumda ne yapması gerekir veya hukuki yol hakkı açısından ne uygundur?
O'nun adına teşekkürlerimizle. :)
Cevap: 5. yılda rayiçe göre arttırılmamış kira 7. yılda tekrar rayice göre güncellenebilir mi?
Sorunuzun başlığının cevabı ;
evet 5 yılı aşan kira sözleşmeleri için 7. veya 17. yılda rayiç değere göre kira bedeli belirlenmesi için dava açılabilir.
.
.
.
.
.
.
.
.,
.
.
.
İzmir, aşkların daha da güzeli :DD
Cevap: 5. yılda rayiçe göre arttırılmamış kira 7. yılda tekrar rayice göre güncellenebilir mi?
:) İzmir de aşık olunmaya değer bir kentimiz.
Teşekkürler benim arkadaş çok mutlu oldu okuttum cevabınızı.
Kira tespit davaları beş yıl sonunda veya daha sonra açılabilir.
Ama daha önce kira tespit davası açılmışsa ikinci kira tespit davası için onun üzerinden beş yıl geçmesi gerekir.
Mesela, 1 Eylül 2015 tarihli sözleşme için 1 Eylül 2020'den, 1 Eylül 2021'den, 1 Eylül 2022'den .... sonrası için kira tespiti istenebilirdi.
1 Eylül 2022'den itibaren kira tespiti istenmişse, 1 Eylül 2027'den sonraki bir tarih için istenebilecek.
Yani 2020 - 2025 - 2030 ... şeklinde 3 kira tespit davası mümkün iken,
2022 için açıldığı için 2025'te açılamayacak, 2027 veya daha sonrasında açılabilecek.
Bu arada kiracı 5. yıl sonunda kendiliğinden arttırmış ve dava açılmamışsa, 6. yıl için açılmasını engelleyen tek şey artış ile birlikte yeni bir yazılı sözleşme yapılması.
Mesela ev sahibi 1 Eylül 2015'te kiralamış ama her yıl, 1 Eylül 2016-2017-..-2022'de yeni yazılı sözleşme yapmışsa, 5 yıl asla işlemez.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Kira tespit davaları beş yıl sonunda veya daha sonra açılabilir.
Ama daha önce kira tespit davası açılmışsa ikinci kira tespit davası için onun üzerinden beş yıl geçmesi gerekir.
Mesela, 1 Eylül 2015 tarihli sözleşme için 1 Eylül 2020'den, 1 Eylül 2021'den, 1 Eylül 2022'den .... sonrası için kira tespiti istenebilirdi.
1 Eylül 2022'den itibaren kira tespiti istenmişse, 1 Eylül 2027'den sonraki bir tarih için istenebilecek.
Yani 2020 - 2025 - 2030 ... şeklinde 3 kira tespit davası mümkün iken,
2022 için açıldığı için 2025'te açılamayacak, 2027 veya daha sonrasında açılabilecek.
Bu arada kiracı 5. yıl sonunda kendiliğinden arttırmış ve dava açılmamışsa, 6. yıl için açılmasını engelleyen tek şey artış ile birlikte yeni bir yazılı sözleşme yapılması.
Mesela ev sahibi 1 Eylül 2015'te kiralamış ama her yıl, 1 Eylül 2016-2017-..-2022'de yeni yazılı sözleşme yapmışsa, 5 yıl asla işlemez.
Teşekkürler detaylı ve örnekli bilgiler için Yusuf bey :)