-
Hız Cezası İtiraz
Merhaba, bugün hız limiti 110 km olan bölünmüş yolda (ki kesinlikle azami hız tabelası yoktu yol boyunca, polis memuru da "söylüyoruz yapmıyorlar" dedi) 122 ile ceza yedim. Yani %10 üzerine + 1 km/s! Mahkemeye itiraz edersiniz diyip gönderdiler. Araştırdığım kadarıyla konuda %10 + 2 km sebebiyle kesilen cezanın iptal edildiğine dair emsal var yargıtay tarafından. Ceza makbuzunda İtiraz yeri "suç yeri sulh ceza hakimliği" yazıyor. Şehirlerarası yolculuk sırasındaydım, dolayısıyla suç yerine dönmem mümkün değil. Bulunduğum herhangi bir şehirdeki sulh ceza hakimliğine başvurabilir miyim?
-
Cevap: Hız Cezası İtiraz
Lütfen bilen birisi sadece bu soruya cevap verebilir mi? Uzatmayacağım söz :)
-
emsali buraya da paylasabilir misiniz? acikcasi %10dan fazla asimlar yasa belirlenmis durumda diye biliyorudum ben.
-
Bulunduğunuz yerdeki sulh ceza hakimliğine, olay yerine sulh ceza hakimliğine gönderilmek üzere dilekçe verebilirsiniz.
Davaya olay yeri sulh ceza hakimliği bakacak.
- - - Güncellendi - - -
Kira tespit davasında hakim %25 ile bağlı değil.
İki ihtimal var:
Kira artış oranı sözleşmede
1- belirlenmemişse, TÜFE ile sınırlı olarak
2- belirlenmişse, emsale göre hakkaniyet indirimi yapılarak
yeni kira bedeli tespit edilir.
1- Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
2- Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.