Tutukluluktan Adli Kontrol
Merhabalar,
Bu siteyi daha yeni keşfettim ve bazı soruları yanıtladım. Şimdi ben size bir soru sormak istiyorum.
Pek internetle arası olmayan yakın bir arkadaşımın sorularını yanıtlamak için bu konuyu açtım.
Kendisiyle bu konuyu yazdım. O da cevapları takip edecek.
6-7 ay önce bir soruşturma nedeniyle çok yakın bir arkadaşım gözaltına alındı ve tutuklandı. Tutuklandıktan bir ay sonra iddianamesi yazıldı ve kovuşturma evresine geçildi.
Tutukluluğunun ikinci ayında ise tutukluluğa itiraz edildi ve mahkeme tarafından hafif bir adli kontrol (sadece ayda 2 defa imza verme) ile tahliye edilerek serbest bırakıldı. Başka bir tedbir de uygulanmamış.
SEGBİS'e bile çıkmamış normal itiraz dilekçesiyle çıkarıldığını da söyledi. İlk duruşması dahi daha yeni görülecek.
Avukatı iddianamesinde ve diğer delil belgelerinde "doğru dürüst bir delil yok" demiş.
Ben de biraz baktım ama hukukçu olmadığım için olaya tam bir yorum da getiremedim. Bu nedenle size sormak istedim.
Sorularım,
1) Bu karar üzerindeki şüphenin azaldığına mı delalet eder?
2) Tutukluluk itirazları çok nadiren böyle sonuçlanır diyorlar (100 davada bir olur genelde duruşmadan sonra bu olur diyorlar). Bu doğru mu?
3) İddianamede üzerine isnat edilen suçlar duruşma öncesinde delillerin yetersizliği nedeniyle kalkmış olabilir mi?
4) Kişinin tutukluluktan adli kontrole (sadece imza verme) döndürülmesi dava adına olumlu olarak yorumlanabilir mi?
5) Tutukluluktan adli kontrole (sadece imza verme) çevrilen kişinin beraat etme oranı artmış mıdır?
Ben de mantıken olumlu bir şey olduğunu ve üzerindeki şüphenin büyük oranda azaldığını düşünüyorum.
Mantıken ciddi bir hüküm alabilecek şüphesi olsa çıkartmazlar zannediyorum. Fakat ben bir hukukçu değilim ve yorum yapmam doğru olmaz.
Bu sorularda hukuki bir danışmanlık istemiyorum. Sadece sorulara bir hukukçu tecrübesiyle normal bir cevap bekliyorum. Bir nevi sohbet gibi düşünebilirsiniz.
Teşekkürler.
Cevap: Tutukluluktan Adli Kontrol
Sanırım herhangi bir cevap gelmemiş. Yine de teşekkür ediyorum.
Selamlar size bi konu hakkında danışabilir miyim bilişim uzmanisiniz sanırım
Tutukluluk veya adli kontrol, ceza değildir, tedbirdir.
Şüphelinin kaçma ihtimali, şüphelinin delil karartma ihtimali yoksa ancak belli suçlarda tutukluluk kararı verilebilir.
Dolayısıyla tutuklu yargılama istisnadır.
Deliller toplandığı ve kaçma ihtimali görülmediği için tutukluluk tedbiri adli kontrole çevrilmiş.
Ancak bundan hareketle beraat ihtimali artmış denemez.
Beraat durumu dosyadaki delil durumuna göre değerlendirilir.
Tutuklu yargılanan beraat edebileceği gibi tutuklanmayan mahkum olabilir.