10 yıl sonunda tahliye etmeme olanağı
Merhaba değerli arkadaşlarım ve meslektaşlarım. Bir konu hakkında sizlere danışmak isterim. İstanbul-Beykoz'da yaklaşık 12 senedir bir dairede kiracıyım. Bu süre boyunca hiçbir ay kiramı geciktirmedim ve her zaman tefe-tüfe yasal sınırın en üstünden kira artışı yaptım. Gürültüsüz, sorunsuz, sessiz sakin bir kimseyim. Ev sahibi de bu sebeplerle benden çok çok memnundu. Yaşanan kira artışlarından dolayı, ev sahibi bu durumu fırsat bilip ve apartmandaki ve dairedeki birtakım çatlakları bahane göstererek, bir süre önce esaslı onarım davası açma yönünde ihtar gönderdi. Fakat 4 katlı ve 5 daireli apartmanda giriş ve en üstte oturan kendisi dışında diğerlerini çıkartmak istediği halde kendi hazırlattığı düzmece raporda tüm apartmanın boşaltılması gerektiği belirtildiği için, dava açmaya cesaret edemedi. Şimdi 10 yıldan uzun süredir oturduğum için bu nedenle bu sene sonuna kadar çıkmamı talep eden bir tahliye ihtarı göndermiş. Açıkçası pek çıkıp şu anki geçerli çok yüksek kira bedellerini ödeyecek durumum yok. Bu konuda ne yapabilirim? İhtarnameye cevap vermem gerekiyor mu? Dava açılırsa, tahminen ne kadar sürer? Konu hakkında bilgi ve uzmanlığa sahip arkadaşların yardım ve desteğini rica ediyor, şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: 10 yıl sonunda tahliye etmeme olanağı
Açıkçası pek çıkıp şu anki geçerli çok yüksek kira bedellerini ödeyecek durumum yok.
-
Bu cümlenizden sanki dairenin rayicinin yarısına falan oturduğunuz hissine kapıldım.
Alıntı:
serkanbilirkisi rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba değerli arkadaşlarım ve meslektaşlarım. Bir konu hakkında sizlere danışmak isterim. İstanbul-Beykoz'da yaklaşık 12 senedir bir dairede kiracıyım. Bu süre boyunca hiçbir ay kiramı geciktirmedim ve her zaman tefe-tüfe yasal sınırın en üstünden kira artışı yaptım. Gürültüsüz, sorunsuz, sessiz sakin bir kimseyim. Ev sahibi de bu sebeplerle benden çok çok memnundu. Yaşanan kira artışlarından dolayı, ev sahibi bu durumu fırsat bilip ve apartmandaki ve dairedeki birtakım çatlakları bahane göstererek, bir süre önce esaslı onarım davası açma yönünde ihtar gönderdi. Fakat 4 katlı ve 5 daireli apartmanda giriş ve en üstte oturan kendisi dışında diğerlerini çıkartmak istediği halde kendi hazırlattığı düzmece raporda tüm apartmanın boşaltılması gerektiği belirtildiği için, dava açmaya cesaret edemedi. Şimdi 10 yıldan uzun süredir oturduğum için bu nedenle bu sene sonuna kadar çıkmamı talep eden bir tahliye ihtarı göndermiş. Açıkçası pek çıkıp şu anki geçerli çok yüksek kira bedellerini ödeyecek durumum yok. Bu konuda ne yapabilirim? İhtarnameye cevap vermem gerekiyor mu? Dava açılırsa, tahminen ne kadar sürer? Konu hakkında bilgi ve uzmanlığa sahip arkadaşların yardım ve desteğini rica ediyor, şimdiden teşekkür ediyorum.
10 yılı geçen uzama süresi sonunda herhangi bir başka neden belirtmeden tahliye isteme hakkı yasalarla ev sahibine tanınmış bir haktır. Bu hakkı kullanmasını engelleme şansınız bulunmamaktadır.
Dava açıldığında 12 yıllık kiracı iseniz ve ilk sözleşmeniz 1 yıllık kiralama süresi içinse, açılacak davada başka bir konuya bakılmadan tahliyenize karar verilir.
Davanın ne kadar süreceği mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olduğundan kestirebilmek pek mümkün değil.
Çok teşekkürler. Evet ama diyelim ki yeni ev bulmakta 6-7 geciksem, mahkeme neye göre hesaplama yapacak. Çünkü şu an oturduğum evin pek çok duvarında çok büyük çatlaklar var ve hatta banyonun tavanın yarısı çökmüş ve inşaat demirleri görünüyor. Mahkeme bu tür durumları dikkate alır mı yoksa sadece bölgedeki kiraların ortalamasını mı dikkate alır?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
10 yılı geçen uzama süresi sonunda herhangi bir başka neden belirtmeden tahliye isteme hakkı yasalarla ev sahibine tanınmış bir haktır. Bu hakkı kullanmasını engelleme şansınız bulunmamaktadır.
Dava açıldığında 12 yıllık kiracı iseniz ve ilk sözleşmeniz 1 yıllık kiralama süresi içinse, açılacak davada başka bir konuya bakılmadan tahliyenize karar verilir.
Davanın ne kadar süreceği mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olduğundan kestirebilmek pek mümkün değil.
- - - Güncellendi - - -
Hissiniz doğru çünkü ifade ettiğim gibi pek çok usta geldi ve ilk depremde bölgede yıkılacak ilk evlerden olduğunu söylediler. Ev sahibi genel onarım yaptırmak istediğini söylemişti ama daha sonrasında kendisinin (üst katta oturuyor) çıkmayacağını söyleyince inandırıcılığı kalmadı. Şimdi bu evde taşıyıcı kolonlarda çok büyük yarık ve çatlaklar var, hatta banyo girişi ve banyo tavanının yarısı çökmüş diyebilirim, inşaat demirleri ve kum, deniz kabukları görünüyor. Diyelim ki çıkmakta 6 ay veya 1 sene geciksem, mahkeme ev sahibine ödeyeceğim kira bedelini hesaplamakta bunları dikkate alır mı? Onu öğrenmek istemiştim.
Alıntı:
İsmail Ufuk rumuzlu üyeden alıntı
Açıkçası pek çıkıp şu anki geçerli çok yüksek kira bedellerini ödeyecek durumum yok.
-
Bu cümlenizden sanki dairenin rayicinin yarısına falan oturduğunuz hissine kapıldım.
Mahkeme bilirkişi görevlendirip bu bahse konu evin kiralama değeri bugün için ne olur , git içine gir bir bak ,ne kadar kira eder bu ev diye bakmaz bilirkişi.
Evin genel özelliklerine bakarak ( kağıt üstünde) , şu kadar metrekare şu kadar yıllık, şu şekilde ısıtmalı benzer ev kiraları nedir e bakar, bir değer belirtir, mahkeme onun üzerine cüzi bir indirimle yeni kira bedelini belirler.
Teşekkürler hocam. Yani 10 yılı aşması nedeniyle dava açılacağı yönünde ihtar gönderildiğinde sözleşme sonunda belirli süre çıkmadığımda, oturmaya devam ettiğim sürelerde mahkemenin belirlediği kirayı mı öderim yoksa mutlaka tahliye etmeye mi zorlanırım? Bu kısmı tam anlamadım.
Alıntı:
Mahkeme bilirkişi görevlendirip bu bahse konu evin kiralama değeri bugün için ne olur , git içine gir bir bak ,ne kadar kira eder bu ev diye bakmaz bilirkişi.
Evin genel özelliklerine bakarak ( kağıt üstünde) , şu kadar metrekare şu kadar yıllık, şu şekilde ısıtmalı benzer ev kiraları nedir e bakar, bir değer belirtir, mahkeme onun üzerine cüzi bir indirimle yeni kira bedelini belirler.
Ben konuları karıştırdım sanırım,
ev sahibiniz tahliye davası açarsa, tahliye kararı çıkar o davadan. O süreçteki kira bedeli konusunda da, eğer bir emsal kira tesbiti de ister ve geçen süre kira bedelinin devam eden yıldan geçerli olmasını talep etmişse, mahkemenin belirlediği bedelden, öyle bir istek belirtmemişse yasal kira artış oranı ile arttırılmış miktar üzerinden ödemeniz gerekir.
Alıntı:
Erdoğan Bey, <<şu kadar metrekare şu kadar yıllık, şu şekilde ısıtmalı benzer ev kiraları nedir e>> ilan sitelerinden mi bakıyorlar? Yoksa bu kriterlerde eski kiracılar kaça oturuyor'a da bakıyorlar mı?
Çünkü aynı kriterdeki evlerde eski kiracılar 5k'ya oturuyordur ama yeni ilanlar 15k'dır. Standart bir durum yok, eski-yeni kiracı makası çok açılmış. Değer belirtirken hangisini esas alıyorlar acaba? Ya da ortalaması mı alınıyor?
10 uzama yılını aşan bir kiralama süresi varsa,
o gün yeni kiralayacakmışsınız gibi boş daire kirası üzerinden değerlendirme yapılır.
Alıntı:
10 uzama yılını aşan bir kiralama süresi varsa,
o gün yeni kiralayacakmışsınız gibi boş daire kirası üzerinden değerlendirme yapılır.
teşekkür ederim cevap için.
açıkçası ben ekşi'deki şu (https://eksisozluk1923.com/entry/153206518 ve https://eksisozluk1923.com/entry/153692616) entry'leri okuyunca rayiçle ilgisi olmayan kararlar çıkıyor diye düşünmüştüm.
Demek ki 10 yılı aşması ile ilgiliymiş. Çünkü ilk örnekte 5 yıl demiş.