-
Kira artışı
Şu anda oturduğum evde, Şubat 2006'dan bu yana oturmaktayım. Ben eve girdiğimde eski kiracının kontratı devam ettiği için, ev sahibinin de rızasıyla eski kontratın devamına ve yeni kontrat yapmamaya karar verdik. Eski kiracının kontratı Haziran ayında bitti ve iyi niyete güvenerek yeni kontrat talebinde, karşılıklı olarak bulunmadık. Eve girdiğim sırada, kira artışı üzerine herhangi bir konuşma ya da anlaşma yapılmadı. Şu an 200 YTL kira bedeli ödüyorum. Ancak ev sahibim, kira bedelinde artış yapmak istediğini ve bu artışı, eski kiracının kontratının bitiş tarihinden itibaren yürürlüğe sokmak istediğini belirtti. Şimdi benden, bir sene dolmadığı halde (henüz 9 ay oldu) kira artışı ve bunun yanında, eski kiracının kontrat bitiminden bu yana ödenmiş kiraların farkı isteniyor. Kira bedellerini, elden verdim ama herhangi bir belge de imzalatmadım. Mağdur olmamam için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Sevgilerimle...
-
Eski kiracının kontratı sizin adınıza çevrilmediyse kanunen sorumlu olduğunuz rakam ve süre sizin giriş tarihi ve anlaştığınız kira miktarıdır. Aslında eve girerken kontrat yapılsaydı sizin açınızdan daha sağlıklı olacaktı. uzun bir süreden beri burada oturduğunuza göre ev sahibi sizin kiracılığınızı kabul etmiş demektir kanunen. Fakat ödediğiniz kiralar için makbuz veya belge almadığınız için ev sahibi bunu sizden mükerrer olarak tahsil etme yetkisine sahiptir.Ev sahibinden ödediğiniz kiralara ilişkin belge alırsanız bu sıkıntı ortadan kalkmış olur. Kira artışı olarakta seneyi doldurmadığınızı ve yasal olarak artıracağınızı söylemeniz yasal hakkınızdır. Evsahibi ile kira olarak artıştata bütçenize uygun artırıp mahkemelik olmamanız her ikinizin yararınadır.