emlakçı yer gösterme belgesi geçerlilik süresi
izmir'de baktığımız bir daire için emlakçının ev gösterme esnasında imzattığı "yer gösterme belgesi"nde emlakçıya bilgi vermeden 1 yıl içerisinde ilgili dairenin tarafımızca satın alınamayacağı belirtiliyor.
mülk sahibi bu emlakçı ile sözleşmesini fesh edip başka bir emlakçı ile anlaşırsa ilk emlakçı ile olan sözleşme otomatikman geçersiz mi olur?
Cevap: emlakçı yer gösterme belgesi geçerlilik süresi
Merhaba
"emlakçıya bilgi vermeden 1 yıl içerisinde ilgili dairenin tarafımızca satın alınamayacağı" şeklinde bir sözleşmenin geçerliliği yoktur. Bu tür sözleşmeler ancak centilmenlik sözleşmesi olarak adlandırılabilir ve bağlayıcı değildir. Mülkiyet edinme hakkınızı bu tür sözleşmeler sınırlayamaz endişe etmeyin.
Av. Gamze Çelikkol
"Emlakçı yer gösterme belgesi" denilen belge,
"Ben bu evi falanca emlakçının göstermesiyle gördüm, ondan bu konuda hizmet aldım, evi ben veya benim yakın akrabam satın alırsa emlakçıya komisyon ödeyeceğim."
taahhüdünü içeren bir belgedir.
Bu belgeye bir süre sınırı da konmuş olabilir.
Elbette kişinin evi satın almasına engel bir durum yoktur. Ancak evi taahhütnamede belirtilen şartlarda satın aldığı takdirde emlakçıya komisyon taahhüdünü yerine getirmelidir.
mülk sahibi bu emlakçı ile sözleşmesini fesh edip başka bir emlakçı ile anlaşırsa ilk emlakçı ile olan sözleşme otomatikman geçersiz mi olur?
Bahsi geçen sözleşme tek taraflı feshedilemez.Zaten öyle olsa bir geçerliliği kalmaz..
Alıntı:
Av. Gamze ÇELİKKOL rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
"emlakçıya bilgi vermeden 1 yıl içerisinde ilgili dairenin tarafımızca satın alınamayacağı" şeklinde bir sözleşmenin geçerliliği yoktur. Bu tür sözleşmeler ancak centilmenlik sözleşmesi olarak adlandırılabilir ve bağlayıcı değildir. Mülkiyet edinme hakkınızı bu tür sözleşmeler sınırlayamaz endişe etmeyin.
Av. Gamze Çelikkol
bu söylediğinizi destekleyen bir belge , karar vs. var mı ?
"Emlakçı yer gösterme belgesi" evin satışını kısıtlamaz.
Ev "Emlakçı yer gösterme belgesi" imzalayan kişiye veya onun yakınlarına satıldığı takdirde imzalayan kişiden emlak komisyonu alma hakkı verir.
peki aradaki zamanda ev sahibi ve emlakçı anlaşarak sözleşmeyi fesh ederse ve başka bir emlakçı yetkilendirilmiş ise ne olur ?