Davacının hakimle görüşmesi
Herkese merhabalar. Eşimle geçen sene evlendik. Kendisi memur ama neredeyse maaşının tamamıyla ailesine bakıyor. Komşu ilde bulunan annesinin yanına gittiğinde sürekli saçma sapan mesajlar atıyordu. Geldiğinde annesinin kendisini çıldırtığını bu yüzden o mesajları attığın söylerdi hep. En son annesinin yanına gittiğinde boşanma davası açmış. Bana atmadığı iftira kalmamış. Kendisinin maaşına el koyduğumu söylemiş. Hangi bankadan maaş aldığını bilmediğim, atm kartını elime bile almadığım halde atm kartıma el koyduğumu söylemiş. Evin kirası,faturalar, market harcamaları vb . tüm giderler benim hesabımdan yapıldığı halde, kendisi hiçbir şeye karışmadığı halde bana bu iftiraları atmış. Benim kendisiyle parası için evlendiğimi söylemiş oysa kendisi sadece maaşlı çalışan bir memur. Ne ailesinin ne de kendisinin sahip olduğu hiçbirşey yok. Ben kendim de mühendis olarak kamuda çalışıyorum. Benim ailemin aylık geliri ortalama 80 bin TL olduğu halde ve sürekli eşimle bana katkıda bulundukları halde ailemin de kendisinin maaşının peşinde olduğunu söylemiş. Bunlar banka hesap hareketleri falanla zaten ortada olan şeyler. Diğer iddialarını okudukça hayretler içinde kaldım. Bir dilekçecinin hayatı boyunca duyduğu ya da yazdığı bütün boşanma gerekçelerini yazdırmış sanki.
Bana attığı iftiraların sayısı ve boyutu o kadar büyük ki hepsine savunma yazmak neredeyse imkansız. Söylediği hiç bir şey doğru değil ve eşimin nasıl bu hale geldiğini de anlayamıyorum.
Ortak tanıdıklarımıza hakim ile görüştüğünü söylemiş. Hakimin kendisine sen merak etme ilk duruşma olmazsa ikinci duruşmada seni boşayacağım dediğini söylemiş. Bana saçma gelmişti ama eşim bana da mesaj yoluyla aynı şeyi söyledi. Kendisine böyle bir şeyin mümkün olamaycağını mahkemede söylediklerini ispatlayacaksın dediğimde bekle ve gör dedi bana. İşin daha da ilginç tarafı adliyede çalışan bir tanıdık eşimin hakimin odasına gittiğini görmüş.
Davacı ya da davalı elini kolunu salayarak hakimin odasına gidebiliyor mu?
Cevap dilekçemde eşimin bu söylediklerini dile getirirsem bir sorun olur mu?
Cevap: Davacının hakimle görüşmesi
Eşimin sağlıklı düşünemediğine değinmek amacıyla hakimle ilgili attığı mesaja atıfta bulunsam eşim için bir sıkıntı olur mu? Hakim bana nasıl iftira atarsın diye bilir mi? eşim belki kendine gelir davadan vazgeçer diye bekliyorum. söylediklerinden dolayı utancımdan gidip bir avukatla bile görüşemiyorum. Bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa lütfen cevaplayabilir mi?
Cevap: Davacının hakimle görüşmesi
Merhaba. Öncelikle eşinizin dava dilekçesindeki iddiaları, ancak ispatlanması halinde hükme esas alınabilir ve bu kapsamda boşanmanıza ve tarafların kusur durumuna göre maddi ve manevi tazminata hükmedilir. Eşinizin dava dilekçesinin kapsamlı olması ve aynı zamanda gerçeğe aykırı iddialarda bulunması tarafınızda korku uyandırmak ve hakimin gözünde olumlu bir algı oluşturmaya çalışmaktan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle cevap dilekçenizi hazırlarken dava dilekçesinde belirtilen her iddiaya cevap vermemenizi öneriyoruz zira bazı durumlarda ispat yükü karşı tarafta olmasına rağmen davalının cevap dilekçesindeki beyanları nedeniyle ispat yükü yer değiştirmekte ve bu durum sizin aleyhinize sonuçlanabilmektedir.
Belirtmek istediğimiz bir diğer durum ise sizin de boşanmak istemeniz halinde eşinizin açmış olduğu boşanma davasına karşı cevap verme süresi içerisinde karşı dava açmanız gerektiğine ilişkindir. Eğer siz de eşiniz ile boşanmak istiyor ve evliliğinizin sona ermesine eşinizin kusurlu davranışlarının neden olduğunu düşünüyorsanız eşinize karşı cevap verme süresi içerisinde maddi ve manevi tazminat talepli boşanma davası açmanızı öneririz. Yazınızda eşinizin davranışlarına ilişkin belirttiğiniz hususlar (aile ekonomisine katkı sağlamamama, alınan maaşın tamamının aileye gönderilmesi gibi) kusur açısından yeterli olmakla beraber yine de evlilik sürecinden bu yana evlilik birliği içerisinde yaşanan durumların ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir. Boşanmak istememeniz halinde ise dosyaya sunacağınız cevap dilekçesinde evlilik birliğinin sarsılmadığını, dava dilekçesinde belirtilen iddiaların gerçeğe aykırı olduğunu dosyaya sunacağınız deliller ve bildireceğiniz tanıklar ile ispatlamanız gerekmektedir. İspata ilişkin dikkat etmeniz gereken husus ise dosyaya sunacağınız deliller ve bildireceğiniz tanıkların belli bir süre içerisinde dosyaya sunulması gerektiğidir. Burada mahkemenin size vereceği süreye dikkat etmeniz gerekmektedir aksi takdirde süresinden sonra dosyaya delil bildiremezsiniz, tanık listesi sunamazsınız.
Son olarak, hakim eğer duruşma haricinde taraflar ile görüşmeyi kabul ediyorsa tabi ki dosyanın tarafları hakimle görüşüp dava dilekçesinde belirtilen hususları hakime anlatabilir. Ancak ikinci duruşmada boşanmaya karar verilmesi çekişmeli boşanma davalarında rastlanılan bir durum değildir. Çekişmeli boşanma davalarında karar verilme süresi dosyanın durumuna göre ve sizin dosyayı takibinize göre değişkenlik göstermekle beraber en az 1 yıl sürmektedir. Ayrıca verilen karara karşı süresi içerisinde bir üst mahkemeye başvurmanız halinde de yargılama devam ettiğinden boşanma gerçekleşmeyecektir. Bu durumda boşanma kararının kesinleşmesi uzun yıllar sürmektedir.
Av. Gamze Çelikkol