Evde kendim oturacağım kiraciyi cikarabilirmiyim
Öncelikle iyi gunler. 2019 yılında 5 yıl ve yüzde 10 artış oranıyla almış olduğum evi kiraya verdim bu arada bende Kirada oturuyorum. Ilk süreçte aldığım kira oturduğum evin kirasını karşıladığı için sorun etmedim ancak şuan aldığım kira baya düşük kaldı oturduğum ev ise tüfe doğrultusunda artış olduğundan makas baya açıldı. Birkaç sorum olacak...
1- Kiraya verdiğim evde oturan kişi ilk yil 1500 ikinci yıl 1600 üçüncü yıl ise 1700 TL kira odedi. Yanı yüzde 10 luk artışa uymadı bu sebepten tahliye isteyebilirmiyim.
2- Bu yıl yüzde 25 kira artışı devlet tarafından belirlendi kiracı yüzde 10 üzerinden mi yüzde 25 üzerinden mi artış yapacak acaba...
3- Konut ihtiyacim sebebiyle kiraciyi çıkarabiliyor muyum çıkaramazsam tahliye için ne zaman ne işlem yapmam gerekir. Sözleşme 15.04.2024 tarihinde bitiyor.
Şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Evde kendim oturacağım kiraciyi cikarabilirmiyim
Alıntı:
dmyksll rumuzlu üyeden alıntı
1- Kiraya verdiğim evde oturan kişi ilk yil 1500 ikinci yıl 1600 üçüncü yıl ise 1700 TL kira odedi. Yanı yüzde 10 luk artışa uymadı bu sebepten tahliye isteyebilirmiyim.
2- Bu yıl yüzde 25 kira artışı devlet tarafından belirlendi kiracı yüzde 10 üzerinden mi yüzde 25 üzerinden mi artış yapacak acaba...
3- Konut ihtiyacim sebebiyle kiraciyi çıkarabiliyor muyum çıkaramazsam tahliye için ne zaman ne işlem yapmam gerekir. Sözleşme 15.04.2024 tarihinde bitiyor.
1. Kiracı ikinci yıl 1650 TL, üçüncü yıl 1815 TL ödemesi gerekirken ilk yıl 12 ay boyunca 50'şer TL, ikinci yıl beş ay boyunca (nisan-ağustos) 115 TL eksik ödemiş. 50x12 + 5x115 = 1175 TL, veya eylül kirasını bekleyerek 1290 TL için tahliye talepli icra takibi yapabilirsiniz.
İcra takibi üzerine;
Kiracı itiraz ederse, itirazın kaldırılması ve tahliye davası açarak,
Kiracı itiraz etmez ama ödemezse tahliye davası açarak tahliye etmeniz mümkün.
Kiracı itiraz etmez ve 1175/1290 TL'yi öder ve sonraki ayları 1815 TL üzerinden yatırırsa buna dayanarak tahliye mümkün değil.
2- 2019 öncesi ÜFE, sonrası TÜFE ve son değişiklikle yaklaşık bir ay için %25 gibi Kanunda yazan oranlar kira artışı için üst sınırdır.
Sözleşmede yazan oran bundan düşük ise, sözleşmede yazan oranı yani %10'u talep edebilirsiniz.
Sözleşmedeki oran bu üst sınırdan yüksek ise, üst sınırı talep edebilirsiniz.
Yani kiracı %10 artış yaparak oturmaya devam edebilir.
Ayrıca beş yıl sonunda (2024) kiranın emsallerden düşük kaldığı iddiasıyla kira tespit davası açarak kiranın rayice çıkarılmasını talep edebilirsiniz.
3- İhtiyaç nedeniyle tahliye davasını kira dönemi sonunda yani 15.04.2024 tarihinde açabilirsiniz.