Yetiştirme Bedeli Tazminatı
Merhabalar. Bir firma ile iş görüşmesine gittim ve şartlarda anlaştık ve iş sözleşmesinde 3 yıl içerisinde işten ayrılırsan 1 aylık tazminat ödersin ibaresi vardı. Görüştüğüm şahışa sordum ve zaten bunun hukuki bir dayanağı yok dedi. Daha sonra mevcut işimden ayrıldım yeni firmama başladım. Girişte de aynı sözleşmeyi imzaladım ama 3 hafta sonra yetiştirme bedeli tazminatı 6 ay olan yeni bir sözleşme imzalamak zorunda kaldım. İmzalamazsam devam edemeyeceklerini söylediler. İlk sözleşmenin bir kopyası hala bende mevcut ve ilk görüşmedeki müdürün de hukuki bir karşılığı yok demesi de beni rahatlatmıştı ve benimle aynı durumda bir kişi daha var. İşten ayrılsam bu 6 aylık tazminatı ödemek zorunda kalır mıyım?
Cevap: Yetiştirme Bedeli Tazminatı
Yetiştirme bedeli dedikleri sanırım işi öğrenme sürecinizde vertilen eğitim.
eğer sizin için bir eğitim programı düzenlemişlerse, sizden bu eğitim için yapılan masrafları talep edebilirler. Yok, işe başladınız ve çalışırken işi öğrendinizse, yetiştirme bedeli tazminatı diye bir şey icat ederek saçmalamışlar demektir.
Herhangi bir eğitim programı söz konusu değil. Sadece sektörde sıfırdım. Çalışarak kendimi zorlayarak ve takım arkadaşlarıma danışarak kendimi geliştiriyorum.
Burada tam sözleşme metnini bilmediğimiz için de yorum yapmaz zor, ama işi bilen yerler "eğitim bedeli" olarak değil, iş sözleşmesini asgari süreli iş sözleşmesi yaparak buna da tazminat maddesi getirebiliyor, eğer böyle ise o tazminat tutarı geçerli oluyor.
Burada tazminat konusundan ziyade bir de işten kovma tehditiyle yani sözleşmeye imza attırılmış olmam. İlk iş görüşmesinde veya işe girişte bu sözleşme önüme konsaydı kabul etmezdim. Ama mevcut işimden ayrılmışım ve arada 3 hafta geçmiş zorla yeni sözleşme dayatıldı.