Garson tarafından mala zarar verme suçu
Merhaba. 1 ay önce bir arkadaşımla kafede otururken garson sipariş teslimi sırasında telefonuma kahve döktü işletme ortaklarından biri işletmenin zararımı karşılayacağını söyledi. Ben de sözlü olmasındansa el yazısı ve imzasıyla şu tarihte şu adlı müşterimin telefonuna personelim tarafından kahve döküldü bu sıvı temasından kaynaklanan zarar işletmemizce ödenecektir şeklinde bir yazılı imzalı kağıt aldım işletme ortağından. Servis raporu aldım ve apple servis telefonun onarımının mümkün olmadığını bu nedenle yeni ürün bedelini o gün geçerli olmak üzere 10569tl olarak belirledi ve bununla alakalı bir fiziksel belge verdi. İşletme ortağı olan şahıs bu teklifi beğenmedi bu telefonu senden alıp satarım sana sıfırını alırım dedi. Telefona teklif aldık 7000tl teklif verildi ve yenisiyle arasında 6-7bin tllik bir fark vardı. Ortaklarıyla konuşup döndüğünde karşılamayacaklarını bildirdiler. Kamera görüntülerini rica ettiğimde ise polis gelir alır dediler. O kahve döken çalışanı da orada görmedim o kazadan sonra. Hukuki haklarımı savunmak için bir şikayet dilekçesi yazacağım ama bu durumda garsonu mu hedef almam gerek işletme ortağını mı bilmiyorum. Elimde whatsapp konuşmaları ve imzalı kağıt mevcut. Arkadaşımın da şahitlik yapmaya rızası var. Özetle çalışanının verdiği zarardan işletme de sorumlu mudur?
Cevap: Garson tarafından mala zarar verme suçu
Merhaba
6098 sayılı Borçlar Kanunumuza göre; çalışanın bir işin görülmesi sırasında başkalarına verdiği zararlardan, onu istihdam eden kişi(işveren) sorumlu tutulmuştur. Hatta burada istihdam eden, kusursuz sorumludur. Yani istihdam edenin bu zararın ortaya çıkmasında herhangi bir kusurlu davranışının olması dahi gerekmez. Bu kapsamda zararınızın tazmini için işverene karşı 2 farklı yol kullanabilirsiniz. Birincisi; işverene karşı icra takibi başlatırsınız. İşveren tarafından takibe itiraz edilirse, itirazın iptali davası açarsınız. İkinci yol olarak; doğrudan alacak davası açabilirsiniz.
Yukarıda anlattıklarım zararın tazminine ilişkindir. Olayın bir de ceza boyutu var. İkisini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Ceza boyutunda; işveren ve garsonu şüpheli göstererek "mala zarar verme suçu " kapsamında C. Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ancak mala zarar verme kasten işlenebilen bir suçtur. Olayın ceza boyutunda olumlu sonuç alabileceğinizi sanmıyorum fakat yukarıda anlattığım şekilde hareket ederseniz zararınızı tazmin edebileceğinizi düşünüyorum.
Av. Gamze ÇELİKKOL
www.ihtisashukuk.com