Babamdan bağlanan maaşı annemin alması , hak talebi
Merhaba,
annemin ilk eşinden olan bir çocuğu var ben 2. eşinden olan çocuğuyum.
İlk eşi öldükten sonra herhangi bir maaş yada miras kalmıyor, benim babam öldükten sonra ise kendisine dul benim için ise yine kendisine yetim aylığı bağlanıyor, ben bunu bugüne kadar dert etmiyordum diğer kardeşim ile %50 miras paylaşırız diyordum ama diğer kardeş maalesef annemi kandırarak yüklü miktarda para aldı bende bu durumda bana da aynı parayı vermesini istedim vermedi, bu durumda o zaman babamdan benim için bağlanan ve 18 yıl boyunca aldığı yetim aylığımı istediğimi söyledim. Bunu da kabul etmedi, bir avukatla görüştüm avukat bana hak talep edemeyeceğimi 19 yaşında zaman aşımı dolduğunu söyledi.
Birde sizden fikir almak istiyorum, annem yaşarken yada öldükten sonra bu hakkım var mı? Varsa izlemem gereken yol nedir.
Teşekkürler
Cevap: Babamdan bağlanan maaşı annemin alması , hak talebi
Alıntı:
omertcan rumuzlu üyeden alıntı
.... babamdan benim için bağlanan ve 18 yıl boyunca aldığı yetim aylığımı istediğimi söyledim.
.... annem yaşarken yada öldükten sonra bu hakkım var mı?
Öyle bir hakkınız yok............................................
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Öyle bir hakkınız yok............................................
Net cevabınız için teşekkürler, kısaca birikmesinde devletin benim için anneme ödediği maaşın da katkısı olan parayı annem istediği kişiye hibe edebilir ama ben buna karşı hiçbir hak talep edemiyorum ve hiçbirşey yapamıyorum demek ki.
Alıntı:
omertcan rumuzlu üyeden alıntı
Net cevabınız için teşekkürler, kısaca birikmesinde devletin benim için anneme ödediği maaşın da katkısı olan parayı annem istediği kişiye hibe edebilir ama ben buna karşı hiçbir hak talep edemiyorum ve hiçbirşey yapamıyorum demek ki.
i
Birikmesinde devletin sizin için ödemiş olduğu 30% oranındaki yetim aylığının bir katkısı olduğunu sanmıyorum.
Yanlış hesaplamadıysam 50+ yaştasınız, babanızın vefatından sonra 18 yaşına gelinceye kadar fotosentezle yaşamadıysanız, incir yaprağıyla örtünerek kapanmadıysanız, o yetim aylığı ortak yaşanılan evdeki ortrak geçim giderlerine ve sağlık sektorunde bir yer edinebilmeniz için aldığınız eğitimin giderlerine harcanmış olsa gerek.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
i
Birikmesinde devletin sizin için ödemiş olduğu 30% oranındaki yetim aylığının bir katkısı olduğunu sanmıyorum.
Yanlış hesaplamadıysam 50+ yaştasınız, babanızın vefatından sonra 18 yaşına gelinceye kadar fotosentezle yaşamadıysanız, incir yaprağıyla örtünerek kapanmadıysanız, o yetim aylığı ortak yaşanılan evdeki ortrak geçim giderlerine ve sağlık sektorunde bir yer edinebilmeniz için aldığınız eğitimin giderlerine harcanmış olsa gerek.
İlginç bir yorum, ona bağlanan maaş yoktu ama hiçbirşey de benden geri kalmadı demek ki bana da maaş bağlanmasa ona yapılanlar bana da yapılmak zorundayken böyle bir yorum garip olmuş....
peki diğer bir bakış açısıyla bakarsak aynı şey hiçbir katkı sağlamayan diğer paydaş için geçerli değilmi ?sizin cümlelerinizle o evlenip gidene kadar fotosentezle yaşamadıysa, incir yaprağıyla örtünerek kapanmadıysa, aslında devletin benim için ödediği para onada harcanmadı mı? Üstüne üstlük birde yalanla acıtasyonla hakkı olmayan içinde benimde hakkım olan yüksek bir miktar parayı alıyor.
ayrıca o küçümsediğiniz %30 bugünün şartlarında yaklaşık aylık 2,700 -3,000 tl gibi bir rakama tekabül ediyor ve alınan süre 18 yıl.!
Kendinizi haklı bulabileceğiniz onlarca yorum yapabilirsiniz elbette, ama ilk danıştığınız avukatın da belirttiği gibi,
annenizin sizin gelişiminiz sürecinde almış olduğu yetim maaşını talep etme hakkınız yok.
Annenizin sahip olduğu nakit , menkul, gayrimenkul üzerindeki tasarrufu konusunda da , annenizin akıl sağlığıyla ilgili bir sorun yoksa, söz hakkınız bulunmamakta. Dilediğince tasarrufta bulunma hakkına sahip.
Vefatından sonra eğer bu bahsettiğiniz miktar paranın kardeşinize verilmiş olması nedeniyle bir hak kaybına uğradığınızı düşünürseniz, dava açıp talep edebilirsiniz de, ama ondan da bir sonuç alabilme ihtimaliniz yok.