Avukatın aslı gibidir yaptığı belgeler
AVUKATLIK KANUNU, MADDE 56:
Usulüne uygun olarak düzenlenen ve avukata verilmiş olan vekaletname 52 nci maddede yazılı dosyada saklanır. Avukat, bu vekaletnamenin örneğini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilir. Avukatın çıkardığı vekaletname örnekleri bütün yargı mercileri, resmi daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler için resmi örnek hükmündedir.
Asıllarının verilmesi kanunda açıkça gösterilmiyen hallerde avukatlar, takibettikleri işlerde, aslı kendilerinde bulunan her türlü kağıt ve belgelerin örneklerini kendileri onaylıyarak yargı mercileri ile diğer adalet dairelerine verebilirler.
AVUKATLIK KANUNU YÖNETMELİĞİ, MADDE 19:
Avukat, usulüne uygun olarak düzenlenen ve kendisine verilmiş olan vekaletnamelerin örneklerini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilir. Asıllarının verilmesi kanunda açıkça öngörülmeyen hallerde avukat, takip ettiği işlerde, aslı kendisinde olan her türlü kağıt ve belgenin örneğini de onaylayarak kullanabilir. Avukatın onayladığı bu örnekler ile vekaletname örnekleri bütün yargı mercileri, resmi daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler için resmi örnek hükmündedir.
Kanunda avukatın vekaletname harici onayladığı belge ve kağıtlar için yargı mercii ve adalet dairelerine verilebilecekleri belirtilirken yönetmelikte daha geniş bir tutumla tıpkı vekaletname gibi her türlü kurum ve kişiler için de geçerli sayılacağı belirtilmiş. Bu durumda avukatın onayladığı belge ve kağıtlar hangi hükme göre değerlendirilmeli?
Cevap: Avukatın aslı gibidir yaptığı belgeler
Merhaba
Asıl ve öncelikli olan kanundur elbette. Ancak Kanun'a aykırı olmamak ve kanun hükmünü daraltmamak kaydıyla yönetmelik de uygulanabilir. Ben yönetmelikte, kanunun lafzına ve amacına aykırı bir bir düzenleme göremedim. Bu kapsamda yönetmeliğin de uygulanabilir olduğunu düşünüyorum.