Trampa durumunda Şufa Hakkı
Merhaba;
Akrabalarımla beraber bir dükkana hissedarız. Benim hissem 4/1. Ben kirada oturduğum için hissemi akrabalardan varlıklı olanlara normal uygun bir değer üzerinden teklif etmeme rağmen, hisseyi alabilecek güçleri çok fazlasıyla olmasına karşın bana bir cevap vermediler, sürüncemede bekliyor.
Hissedarlar bir türlü cevap vermeyince ben de dışarıdan başkasına satıp, o parayla kendime zorunluluktan dolayı bir daire satın almak istedim. (Hissemin karşılığı olan tutar bir daire değerinde ediyor.) Ancak danıştığım kişiler diğer hissedarların şufa hakkı davası açabileceklerini söylediler ki zaten başkasının hisseye girmemesi için kesin olarak davayı açarlar. Bu konu ile ilgili yaptığım yüzeysel araştırmada iki konu üzerine yoğunlaştım;
Birincisi Trampa (takas) durumunda şufa hakkı davası açılamayacağını öğrendim. Zaten ben de hissemin karşılığında alacağım parayla daire satın almak istediğimden dolayı direkt hissemin karşılığında daire takası yapabileceğimi düşündüm ve şu anda da daire ile dükkan hissesini takas yapabileceğim bir kişi mevcut.
İkincisi ise kat taşınmazda kat irtifakı varsa (ki dükkan kat irtifaklı gözüküyor) şufa hakkı davası açılamayacağı yönünde. (bu konuyla ilgili çok fazla bir bilgi bulamadım.
Bu durumda diğer hissedarlar, trampa durumunda şufa hakkı davası açabilirler mi, açarlarsa dava ne şekilde sonuçlanabilir; eğer bütün bunlar olmuyorsa onları satın almaya zorlayabilmek için yasal şekilde ne gibi bir yol izlemeliyim?
Cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Cevap: Trampa durumunda Şufa Hakkı
Trampa ve takas farklı kavramlardır. Trampa değiş tokuş demektir, malların değeri farklı olabilir. Takas ise malların değerlerini denkleştirerek yapılır.
Şufa hakkı sadece SATIŞ durumunda kullanılabilir.
İcra yoluyla yapılan satışlarda şuf’a hakkı kullanılamaz. Bir başka deyimle taşınmazın bir 3. kişiye haciz veya iflas yolu ile geçmiş olması hâlinde şuf’a hakkı kullanılamayacaktır. Şuf’a hakkı sadece iradi satışlar için geçerlidir. (MK; madde 733/1)
Şuf’a hakkı taşınmazın satılması halinde kullanılabilir. Bağış veya mal değişimi (trampa) var ise şuf’a hakkı kullanılamaz. Ancak bu durumda diğer hissedar muvazaa nedeniyle iptal davası açma hakkına sahiptir.
Trampaya konu taşınmazlar değer itibariyle denk veya yakın değilse muvazaa varlığı nedeniyle önalım hakkı doğar. Veya siz karşı tarafa izalei şuyuu (taksim yani ortaklığın giderilmesi) davası açabilirsiniz.
Cevap: Trampa durumunda Şufa Hakkı
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Yalni ihaleyi suyu davası mantıklı değil benim için.Malum yıllarca sürer bu konu.