icra dosyalarının kapalı takipsiz durumları hakkında
merhaba icra dosyaları hakkında merak ettiğim bir ka çhusus var değerli hocalarım: diyelim ki: 2012 2013 yada 2014 de açılmış icra dosyaları var. ancak aradan zaman geçmiş ve dosya takipsizlikten uyapta takipsiz kapalı duruma düşmüş. o yılda dosyayı açan taraf avukatını vatandaş aradığında dosya artık bizde değil bizden çıktı devrettik diyormuş avukat..vatandaş dosyanın nerde kimde olduğunu bulamıyor ama halbuki bu dosyada o yılda o avukat maaş haczi konulmuş ve sırada...vatandaş diyorki ben bu dosyayı kime nereye nasıl ödeyeceğim ..
2.cisi ise farklı ilde ikamet ediyor vatandaş mesela ankarada dosya bir başka ilde açılmış mesela istanbulda veya izmirde.. takipsizlikten uyapta kapanmış yine dosya..bu sürede o dosya varlık şirketine temlik olmuş...ilk dosyayı açan avukat arandığında ben ilgilenmiyorum bende değil denmiş. vatandaş varlık şirketine borcu tamamen ödemiş...bu dosyalar nasıl kapanacak o ile mi gitmem lazım diye soruluyor...3.cüsü ise mesela dosyalar e devlet uyapta yine kapalı takipsiz...ancak dosyalarla ilgili vatandaşı hergün alakasız bir firma arıyormuş...yüksek rakamlar istiyormuş vatandaş derki ben bu dosyaları kapalı takipsiz dahi olsa ilgili icra dairesine ödeyebilirmiyim? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim..
Cevap: icra dosyalarının kapalı takipsiz durumları hakkında
Kapalı takip de olsa icra dairesinin iban numarasına (her icra dairesinin iban no farklıdır), açıklama kısmına icra dosya numarası (örnek 2015/....) ve borçlu adı yazarak ödeme gönderebilirsiniz. Ancak büyük olasılıkla gönderilen para icra dosyasının hesabıyla uymayacaktır. İcra memuru kapak hesabı yapıp, bakiye borç muhtırası çıkarabilir. İşte bu nedenle varlık şirketleri ile çok daha uygun miktarlara anlaşma yaparak borcu ödemek ve haricen tahsilat nedeniyle dosyadan feragat ederek icra dosyasını kapatmak daha mantıklıdır. Tabi varlık yönetim şirketi ile pazarlık yapmak da oldukça mümkündür :)