Kızımın velayetini alabilir miyim
Merhaba,
Eski eşim aynı kurumda çalıştığı evli bir erkekle gönül ilişkisi yaşamaktadır. Durumu yeni öğrendiğim için elimde herhangi bir kanıt ya da delil bulunmuyor.
Bu durum da valeyeti annesinde olan kızımın velayetini alma şansım olabilir mi?
Teşekkürler.
Cevap: Kızımın velayetini alabilir miyim
Eski eşin başkasıyla ilişkisi veya başkasıyla evlenmesi velayet değişikliği için tek başına yeterli değildir.
Yani evli bir adamla çarpık bir ilişki de bile mi yeterli olmuyor?
Velayeti almak için açılan velayetin değiştirilmesi davası velayet hakkı kendisine verilmeyen anne veya babanın, velayet sahibi tarafın değişen şartları nedeniyle çocuğun üstün menfaatlerinin zarar gördüğünü düşünmesi veya başka haklı sebeplerle velayetin kendisine verilmesini talep ettiği bir dava türüdür. Önemli olan çocuğun üstün menfaatinin korunmasıdır. Yani tek başına veya başka deyişle kanunda yazan şartlar bile mutlak şekilde velayetin kaldırılması (eski adıyla nez'i) veya değiştirilmesi davasına neden oluşturmaz. Olayınızda çocuğun annenin çarpık ilişkisinden etkilenip etkilenmediği hususu çok önemlidir. Yoksa boşanmakla kadın, bir başka ilişki yaşayamaz diye bir kural yoktur. Çocuk için önemli olan bu ilişkiden veya kanunda yazdığı gibi evlilikten dolayı nasıl etkilendiğidir.
Medeni kanun madde 183 ;
“Anne veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, resen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”
Çocuk annesinin bu çarpık ilişkisini biliyor mu, bundan nasıl etkileniyor sizce ? Örneğin kadın, bak bu senin yeni baban diyor mu?
Kızım daha 5 yaşına yeni girdi, yani durumu idrak edecek yaşta değil, sadece bu çarpık ilişki değil sebepler aslında, ayda 2 hafta görme hakkım var ancak annesi her hafta almamı hatta gerekirse hafta içleride bende kalmasını istiyor, bu durumdan şikayetçi değilim, 3 mart tarihinde Covid-19 raporum olmasına rağmen çocuğumda covid olunca ben hasta olamam diyerek kızımı bana bırakıp gitti, sakinleştirici ilaçlar kullanıyor ama sgk üzerinden almıyor. sinirlenince kızımın üzerindeki kıyafetleri yırtıyor, kızımın yanında alkol tüketiyor, annelik bana göre değil gibi laflar ediyor sürekli, 2 gün hafta tatili olunca genelde işim var alışveriş yapacağım diyerek sürekli kendine vakit ayırıyor. Şimdiye kadar velayeti almayı düşünmemiştim ama olan bu son durum gerçekten mide bulandırıcı.