MEDENİ KANUN m.369'A DA Ev Başkanının kapsamı kimlerdir?
bu kapsam küçüğün zaman ve mekanına göre değişiyor mu?
Printable View
MEDENİ KANUN m.369'A DA Ev Başkanının kapsamı kimlerdir?
bu kapsam küçüğün zaman ve mekanına göre değişiyor mu?
Medeni Kanun madde 369 der ki; "Ev başkanı, ev halkından olan küçüğün, kısıtlının, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı bulunan kişinin verdiği zarardan, alışılmış şekilde durum ve koşulların gerektirdiği dikkatle onu gözetim altında bulundurduğunu veya bu dikkat ve özeni gösterseydi dahi zararın meydana gelmesini engelleyemeyeceğini ispat etmedikçe sorumludur.
Ev başkanı, ev halkından akıl hastalığı veya akıl zayıflığı bulunanların kendilerini ya da başkalarını tehlikeye veya zarara düşürmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür
Zorunluluk halinde gerekli önlemlerin alınmasını yetkili makamdan ister."
Bir Yargıtay kararında;
"Kendisi şiddete maruz kalan çocuklar, başkalarına aynı davranışları yansıtma eğiliminde olabilirler. O halde, okulda kavga ettiği bir arkadaşının gözüne cam parçası fırlatarak görme yeteneğini yitirmesine neden olan bir küçüğün bu davranışının, salt okul ortamında ve dolayısıyla kendisiyle fiili bağımlılık ilişkisinin kesildiği bir yer ve zamanda gerçekleşmiş olmasına bakılarak, aile başkanının doğan zarardan hiçbir şekilde sorumlu tutulamayacağı düşünülemez. Yasanın ev başkanına yüklediği "gözetim altında bulundurma" görevi, sadece bağımlılık ilişkisinin söz konusu olduğu zamanlardaki eylemli bir gözetimle sınırlı olmayıp küçüğün eğitim sürecinde aile başkanı sıfatıyla kendisine düşen görevleri tam olarak yerine getirmeyi de kapsar. Küçüğün, bu görevin yerine getirilmesindeki bir eksiklik nedeniyle, aralarındaki bağımlılık ilişkisinin kesildiği anlarda dahi olsa, başkasına zarar verici davranışta bulunması halinde, ev başkanı sorumlu olacaktır….” denilmiştir.
Sonuç olarak ev başkanı, sorumlu olduğu bir bireyin 3. Kişilere karşı verdiği zararlardan yukarıda sayılı ilkelere göre yapılacak yargılama sonucunda sorumlu olabilmektedir. Ayrıca ev başkanının sorumluluğu, çocuğun yanında olduğu anlarla sınırlı olmayacak, çocuğun yanında değilken dahi 3. Kişilere verdiği zarar konusu eylemin niteliğine göre, bu eylemi gerçekleştirmesinde aileden alması gereken gerekli eğitim v.s. durumların eksikliği olduğu kabul edilirse, ev başkanı yine sorumlu olacaktır.
Ev başkanına yüklenen bu Kusursuz sorumluluk hali nedeniyle; Gözetime muhtaç aile üyesi 3. Kişilere karşı zarar meydana getirdiğinde ev başkanı karine olarak kendisine yüklenen denetim ve gözetim görevini ihlal etmiş sayılır ve bu zarardan sorumlu tutulur.