Araç muayenesi arka koltuk emniyet kemeri sorunu
arkadaşlar merhaba uzun zamandır forumu takipteyim soru sormam gerektiği için üye olmuş oldum, ince bir detaya takıldım sizlere danışmak istedim;
95 model bir aracım var, ve aracımı daha önce 4 kez ismi t. ile başlayan özel araç muayene şirketinde muayene ettirdim,bu muayenelerde hiç bir zaman arka koltukta emniyet kemeri zorunludur vs gibi bir durum ağır kusur olarak bildirilmeyip aracı kullanmama trafiğe çıkmama müsade edilmiştir,bugün ise yeni yıl muayenesi için gittiğimde aracın arka koltuklarında emniyet kemerinin 01.01.1995 yılından beri mecburi olduğunu ve bunu yaptırmazsanız aracınız muayeneden geçmeyeceği bildirilmiştir,oradaki yetkililer ile şunu tartışma ihtiyacı duydum,bu kanun 1995 yılından beri var ise neden benim önceki muayenelerimde bana bu kusur olarak bildirilmedi ?,benim tehlikeli araç kullanmama müsaade ettiniz,beni bir kaza yapmış olsaydım arka koltukta oturanlardan biri araç dışına fırlayıp hayatını kaybetseydi vs vs gibi, onların cevabı ise önceki bakan personel görmemiştir denildi,ben bu durumda haklı olduğumu düşünüyorum sizce hukuki açıdan da bir hakkım varmıdır bilgilenmek amaçlı soruyorum teşekkür ederim zamanınızı ayırdığınız için
Cevap: Araç muayenesi hakkında
Haklı olduğunuzu düşündüğünüz kısım neresi anlayamadım ama kısaca;
birilerinin size arka koltukta emniyet kemeri olduğunu sötlemesi gerekmiyor, sizin arka koltukta emniyet kemeri olması gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Bu yönden bakarsanız haklılığınız ve bahsettiğiniz ihtimallerin sorumlusunun da ilgili kontrol personeli değil, siz olacağınızı daha rahat görebilirsiniz.
Cevap: Araç muayenesi hakkında
1993 model ve sonrası otomobiller için arka araç emniyet kemeri zorunludur. Ancak bugüne kadar bu kuralı uygulamayıp, yani 1995 model aracın TÜVTÜRK muayenesinden geçip de 2022 yılında geçememesi saçmalıktır. Sürekli uygulama değiştiren ve son 20 yılın zengini olan bu şirketin kim ve kimlerle bağlantılı olduğu konusunda meraklar çoğalmaktadır.