Öz Anne'nin Malı Üvey Evlatlar
Herkese öncelikle iyi çalışmalar dilerim..Babamız 3 evilik yapıyor ve ilk iki evliliğinden 2 şer tane olmak üzere 4 tane evladı son evlliğinden ise 3 evladı oluyor..
Biz 2 ablamla birlikte son eşinden olma cocuklarız..Babamın ilk iki evliliğindeki sürekçe mal varlığı yok Babam annem ile evlendiğinde Yurtdışına cıkıyor ardından türkiyeye geliyorlar bu dönemde 1983 yılında 3 katlı bir ev yapılıyor Tapusu annemizin üzerine ardından bu ev satılıyor başka bir yerde 4 katlı bir yapılıyor 1988 yılında yine bu binanında tapusu annemin üzerine o dönemde annemin 20 yıllık Yurtdışı çalışmışlığı var yani bu evleri yaptırabilecek gücü var..Annem sağlığında 2007 yılında dairelerden birini benim üzerime yapıyor şuan ben oturuyorum diğer 3 tapu annemde kalıyor ve annem 2016 yılında vefat ediyor babamız halen sağ..Veraset ilamında babam ve biz 3 kardeşin ismi geçiyor (4/1 oranında) Babam diğer kendiner kalan miras payını son eşten olma ablamlara devrediyor bu konu hakkında 2 sorum var?
Annemin sağlığında bana verdiği daireye Kendi yasal mirascısı olmayan Üvey cocuklar dava acabilirlermi ?
Annemin vefatı sonrası babama düşen 4/1 Paya hak sahibi olduklarını biliyorum fakat söz konusu bu 3 tapuya tapu iptal davasımı acabilirler yoksa alacak davasımı acabilirler?
Çok teşekkür ediyorum
Cevap: Öz Anne'nin Malı Üvey Evlatlar
Diğer çocuklar Muris muvazaası ve terditli olarak tenkis davası açabilirler ancak zamanaşımına uğrar kanaatindeyim.
İlginiz için öncelikle çok teşekkür ederim..Aslında cok karmaşık durum gibi görünüyor daireler 2002 öncesi alındığı için annemizin Kişisel malı olarak görünüyor bu yüzden sağken yaptığı satış yada hibe gibi işlemlere Üvey kardeşler yaptırım uygulayamaz diye bir görüşte aldık 4 daireden teki verildiği için saklı pay ihlalide söz konusu değil o yüzden Annenin sağlığında verdiği 1 daire davaya konu olmaz dene avukat da oldu..Anne vefatından sonra geri kalan 3 daire nin 4de1 hakkı babaya geçti doğal olarak ben ve babamız hisselerini Anneye Öz olan diğer 2 kardeşe verdik ve tapular onların üzerine tescillendi.Bu Bu son verilen3 darenin 4 de 1 hakkına Üvey kardeşler girebilir bu dairelere tapu iptal davası değilde Tenkis davası açılabilir dendi..Farklı farklı görüşlerde geldi tabiki bu süreçti bu yüzden kafamız karışık
Biz olayı tek taraflı sizden dinliyoruz. Dava açıldığında, siz söylediklerinizi ispatlamak için ne gibi kanıtlar getireceksiniz? Karşı taraf ne iddia edecek ve ispat için ne sunacak? Hakim iki tarafı dinleyip delilleri inceledikten sonra yukarıda saydığınız her bir ihtimal gerçekleşebilir.
Annenizin mirası bakımından babanızın buna katkısını ispatlamaları gerekecek.
Babanıza düşen 1/4 pay artık babanızın malıdır ve başka kadından olan çocukların da onda miras hakkı bulunmaktadır.
Babanızın size devretmesi ise, diğer çocuklara da benzer bir malvarlığı kazandırmadıysa, diğer mirasçılardan mal kaçırmak amacına yönelik olarak yorumlanacaktır.
Yusuf bey öncelikle çok teşekkürler...Annem ve Babam Yurtdışından döndüklerinde Arsa alınıyor (Annenin Üzerine) bina yapılıyor (Anne Üzerine) bir süre kullanıldıktan sonra satılıyor şuan bahçe konu ev yine Anne Üzerine yapılıyor Babamın ve Annemin söylemlerine göre Babam ticaretle uğraştığı için yüklü miktarda para kaybı oluyor annemin birikimleriyle bunlar oluyor..Tabi 1983 ve 1988 yıllarından bahsediyoruz benim zaten yaşım yetmiyor açıkçası her iki tarafında somut deliller le hakim karşısına çıkabileceğini ben zannetmiyorum..35 yıl önceki bir meseleyi olumlu yada olumsuz kanıtlamak her iki taraf için zor olacaktır..Babama intikal eden pay ile ilgili durumun farkındayız zaten o konuda değerleri neyse vermeyene hazırız..Tekrar çok teşekkür ederim