Ev Sahibi İhtarname Göndermiş
Merhaba. Kiracıyım ve 1,5 yıl önce girdim kiracı olarak ve kontrat yaptık 2 yıl dolacak. Ev sahibi sözleşmenin yenilenmeyeceğine dair bana ihtarname yollamış ve daireden çıkmamı istemiş. Ne için istediği de yazmıyor. Biz bu ev sahibiyle biraz takışmıştık sadece. Çamaşır makinesi çalıştırmışız gece 1de öyle diyor. Çalıştırmadık halbuki gece 1de ne işim olacak çamaşır makinesiyle. Karıştırmış olabilirsin dedim sağdan soldan geliyordur ben çalıştırmadım dedim yemin ettim inanmadı iki gözüm önüme aksın çalıştırmadım dedim yemin etme çarpılırsın vs dedi, ben sesin nereden geldiğini anlamayacak mıyım bana yalancı mı diyorsun dedi kestim ben de konuşmayı. Sonra bunu yaptı işte olay bu. Sürekli rahatsız ediyor camdan çıkıp bağırıyor mesela bana okula giderken öğrencilerin ortasında (öğretmenim ben) "bir daha bu eve gelme, burada seni istemiyorum" vs diyor bağırarak. Yani bence çıkartmak için sorun bulmaya çalışıyor.
Eylülde çık demiş kontratı eylülde imzalamıştım. İşte yoksa dava açacağını dava masraflarını da bana ödeteceğini vs yazmış. Elimde de duruyor kontrat. Kontrat otomatik yenilenmiyor mu bir süre? Ev sahibinin bir süre kontratı feshedemeyeceğini biliyordum ben ama kısaca bilgilendirir misiniz beni? Ne yapmalıyım cevap olarak bir şey yapmalı mıyım?
Cevap: Ev Sahibi İhtarname Göndermiş
Kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunun kimsenin kimseyi bu şekilde taciz etme hakkı yok. Sanırım bu tacizlerine şahit olanlarda var.
Eğer bir kere daha yaparsa dediğinizi yapacağım. 70 küsür yaşında adam diye çok bir sıkıntı çıkarmamaya çalışıyorum ama sabrım taşmak üzere artık. Ben şuan sadece bu ihtarnameye karşı ne yapmam lazım bir şey yapmalı mıyım onu merak ediyorum.
Kira sözleşmeleri bitiş tarihlerine 15 gün kala otomatik yenilenir. Ev sahibi kira sözleşmesinin bitiminden 15 önce ihtarname göndermiş ise yenileme geçersiz kalır diye biliyorum.
Ev sahibi ihtarname çektiği için otomatik yenileme söz konusu değildir. Ancak kiracıyı tahliye etmek için gerekçe bildirmesi ve bunu da mahkemede ispat etmesi gereklidir. En çok rastlanan gerekçe kendisi veya çok yakınlarının ihtiyacı olduğunu iddia etmesidir. Önemli olan ihtiyacın samimi olmasıdır. Hangi tahliye nedenine dayanırsa dayansın dava 1 seneden önce bitmez. 1 yıl da istinaf mahkemesinde zaman geçirse 2 yılda ancak tahliye edebilir. Kira artırımını da yasal oran üzerinden yaparsanız, bugünkü buhran ve yüksek enflasyon ortamında siz kazançlı çıkarsınız. O da bunu bildiği için sizi kaçırmaya çalışıyor diyebiliriz.
Benim bildiğim ev sahibi kendi başına kontratın yenilenmesini haklı bir sebep göstermeksizin feshedemiyor. Birkaç kişiye sordum onlar da öyle dedi, internette de aynısı yazıyor ama siz biraz farklı söylediniz. İhtarnamede bir sebep göstermemiş, sadece çık demiş o kadar. Ne nedenle olduğu yok. Böyle feshedebilir mi sözleşmeyi?
Edemez.
İhtiyaç belirtmeden gönderdiği ihtarın hiç bir önemi yoktur,
Naçizane tavsiyem; Bugün benzer özellikte ev kiralamaya çalışsanız aylık kira bedeli ne kadar diye araştırın. Ve ev sahibine "abi ülkedeki TÜİK enflasyonu (%70) bile senin beklentilerini karşılamıyorken %35 (yani devletin sınırı olan yarısı) seni mağdur eder. Gel birlikte orta yol bulalım..." deyin. Kiraya verenin derdi taşınmazının kira bedelinin enflasyona karşı erimemesidir. Bir de oldu da tahliye ettiniz, kaç liradan yeni daire bulacaksınız onun empatisini yapın...
İnsanları hukuk sistemi ve bağlantılı olarak ekonomiyi yönetenler birbirine düşürüyorlar.
Evsahipleri hakkını alsa mutlu olsalar, kiracılar evsahibinin reel hakkından 1 tl fazla ödemeseler ve mutlu olsalar.
Yönetimlerin ve sistemlerin gözetmesi gereken yegane şey bu ama malesef böyle olmuyor.
Ya kiracı mağdur ya evsahibi mağdur bir sistemdir gidiyor..