Haksız Kira Artışı ve Elden Verilen Kira Ödemeleri
Merhabalar, 2016 Aralık ayı başında kontrat yaptığımız evimizin sahibi yaşlı bir teyzemiz. Oturduğumuz bina kendisine ait 2 iş yeri ve 5 daireden kira alıyor ve hepsini elden en eski kiracısı tahsil ediyor sonra bankaya yatırıyormuş. Kışın Almanya da, yaz aylarında ise Türkiye de bulunuyor. Genel olarak Haziran ayı civarı geldiği için kira zammını o sırada istiyor mecburen hemen vermek zorunda kalıyoruz çünkü kontrat zamanı henüz gelmedi gibi konuları anlamıyor yada anlamak istemiyor.
Biz de evin konumu ve durumu ile birlikte kirasının uygun olması sebebi ile bir şey demiyoruz. Çünkü 3 çocuğum var, 2si henüz 4 yaşında ve eşim onlara bakıyor çalışamıyor ve sadece benim maaşım ile geçinmeye çalışıyoruz. Mevcut Kiramız 1.000 TL ve daha fazlasını şuan veremem. Ancak ev sahibimiz haber göndermiş 2.000 - 2.500 TL istiyormuş yoksa çıksınlar demiş.
Daha önce talep etmemize rağmen hem kendisi okur yazar olmadığı hem de sürekli Türkiye de olmadığı için kiramızı zamanında ödediğimizi ve borcumuzun olmadığına dair herhangi bir belge alamadık. Bize verilen cevap burada herkes aile gibi yanlış olmaz zaten deftere günü gününe yazıyoruz şeklinde oldu. Benim ve bazı kiracıların teklifi yasal TÜFE oranında zam yapmak olacak, ancak kabul etmez ise elimde ödediğim kiralara ait belge olmamasına rağmen mahkemeye gitme hakkımız var mı? Sonuç alabilir miyiz? "Kira ödemiyorlar onun için çıkarıyorum" gibi bir savunma yapabilir mi?
Cevap: Haksız Kira Artışı ve Elden Verilen Kira Ödemeleri
İstanbul gibi bir şehirde bugün 1000Tl kira bedelinin oldukça düşük kaldığı malum.5 yılı aşan bir kiracılık ilişkiniz de bulunduğundan ev sahibinizin gelecek kira dönemi için geçerli olmak üzere açacağı bir dava ile çevre kira bedelleri dikkate alınarak hakim tarafından kira bedeli tesbit edilecektir . Bu artış miktarı her durumda yasal kira artış oranından yüksek olamaz.