Anneden kalan mirasın üvey kardeslerde hakki
Merhabalar. Biz 6 kardesiz.4 kardeşim babamın ilk hanimindan.İlk hanim trafik kazasında öldü.Babam annemle evlenmiş ve 2 kardeş vardi 2011 de kardeşim vefat etti.Yani annemin tek iz çocuğu benim şu anda.Diger 4 kardeşimin nüfusta anne adları Senem.Benim ki Fadime.2000 yılında babam öldükten sonra 2004 yılında babamdan kalan evimiz satildi ve annemin adına ev alındı.Bir ev var ve bu ev benim annemin.Anne rahmetli olursa diğer 4 kardeşim benden hak talep edebilirler mi.Olen kardeşimden dolayı hak isteyebilirler mi.Annemle noter onaylı bir belge yaptırsam yararı olur mu.Mirasimi oğlum ... ya bırakıyorum diye.
Cevap: Anneden kalan mirasın üvey kardeslerde hakki
Miras hakkı olarak baktığınızda;babanızın ilk eşinden olan kardeşleriniz annenizin mirasçısı değildir, yani annenizin mirasından hak talep edemezler. Ancak babanızın vefatı ile babanızın adına kayıtlı olan o satılan ev üzerinde miras hakları doğmuşken verilmemiş olması nedeniyle bir hak talebinde bulunabilirler . O evde annenizin payı 1/4 , sizler dahil tüm çocukların payı 3/4 idi ve anlaşılan o kısım pas geçilmiş doğrudan ev satılarak anneniz adına yeni bir ev alınmış. O kısımdan bir hak iddia edebilecek olsalar da, miras payında zamanaşımı 10 yıl, kötü niyetli işlemlere karşı dahi 20 yıl olduğundan 2004 yılında babanızın vefatı üzerinden 20 yıldan fazla geçmiş olması nedeniyle zaman aşımı iddiasıyla gelecek bu tür taleplerin önü kesilebilir.