İşçinin Günlük Yemek Bedeli
Merhabalar:
Yaklaşık 10 yıldır aynı projede güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum, taşeron bir firma adı altında. 12 saat olmak üzere çalışıyorum 2 gündüz 2 gece olarak. Günlük yemek paramız 20 TL idi 29 TL çıkarıldı bu ay zamlı olarak ama kabul etmedik yetersiz olduğunu söyledik itiraz ettik. Benim sormak istediğim devletin her sene belirlediği işçi için günlük bir yemek tutarı var bu sene 37 TL şirket nasıl bu tutar altında bize yemek parası veriyor veriliyorsa neden o tutar belirleniyor bunu öğrenmek istiyorum eğer kanunen buna itiraz etme düzelttirme hakkımı varmı kullanmak istiyorum şikayet etmek istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim.
Cevap: İşçinin Günlük Yemek Bedeli
Çalışana yemek vermek veya yemek bedeli ödemek zorunlu değil eğer sözleşmede özel olarak belirtilmemişse. verilecek miktar da tamamen işveren ve çalışan arasındaki anlaşmayla belirlenebilir, bir müdahale edilemez. Bahsettiğiniz yemek bedeli , işverenin gider olarak gösterebileceği günlük yemek bedeli üst sınırıdır. İşvereniniz günlük 100tl yemek bedeli veriyor olsa da, en fazla 37TL sini yemek bedeli gideri olarak gösterebilir demektir.
Türkiye deki kanunları anlamak bazen gerçekten çok zor yemek denen bişi var dimi çalışıyoruz yemek zorundayız ama vermek zorunluluğu yok gerçekten enteresan. Peki o limit neden belirleniyor herkes kafasına göre takılsın ödemesin nasılsa zorunlu değil. 37 lirasına kadar vergiden muaf yemek kartı ile ödediği için zaten. Ben ne yapacağım bu durumda verilen yemek parası yetersiz ve hiçbirşey yapamıyorum. Sözleşmemi okudum ayni ve nakdi ödeme yapılacak diyor ayni ödeme yemek demek.
Alıntı:
tgykya rumuzlu üyeden alıntı
...Sözleşmemi okudum ayni ve nakdi ödeme yapılacak diyor ayni ödeme yemek demek.
Ayni yardım yemek konusunda da olabilir, gıda yardımı da olabilir, giyecek yardımı da olabilir, okula başlayan çocuk için kırtasiye yardımı da olabilir....
Avukatın birine sordum bana böyle dedi sizce olabilir mi
Merhaba, işçinin yemek ücreti günlük 36,72 TL'dir. İşvereniniz kanuna aykırı bir işlem yapmaktadır. Bu farkları talep etme hakkınız mevcuttur. Bunun yanı sıra çalışma saatlerinize göre fazla mesailer de yaptığınız görülmektedir. Hem fazla mesainiz hem de yemek ücretinin tahsili için dava açabilirsiniz
Danıştığınız avukat fazla çalışma ücreti ile ilgili olarak 12 saat günlük 2 gece 2 gündüz çalışıyoruz açıklamanızla nasıl fazla çalışma yaptığınız sonucuna vardı bilemiyorum , ama ülkemizde çalışana yemek verilmesi veya verilmediği durumda ücretin ödenmesini zorunlu tutan bi,r yasal düzenleme yok. İşyerinin uygulaması olarak geleneksel hale gelmişse, yada i,ş sözleşmesinde belirlenmişse o zaman bir haktır , onun dışında yan işletmedekiler yemek ücreti alıyor bizim de hakkımız vb bir düşünce içine girmek yanlış olur. İşveren yemek bedeli ödeneceğine dair bir uygulaması varken bunu azaltmadığı yada iptal etmediği sürece bir hak kaybınız oluşmaz yemek ücreti konusunda. Geçen yılki belirlenmiş olan aynen devam edecektir de denebilirdi ve bunu kabul etmiyoruz deme lüksü de yoktur çalışanın. Anlaşırsanız alabilirsiniz ancak daha fazlasını.