Kiracım TÜFE oranlı zamlı kirayı beğenmeyip ,evden çıkmak istiyor.
1 Şubat 2020 tarihinde yaptığımız sözleşme gereği 1000 TL +aidat karşılığında evimi kiraya verdim. Bir yıl sonraki şubat ayında yasal TÜFE Kira Artış Oranı: %12,53 idi. 1125,30 yerine 1100 Tl ye oturmaya devam etti. Buna rıza gösterdim. Herhangi bir kontrat yenilemesi yapmadık.
Geride bıraktığımız ocak 15 de ise bana kirayı 1250 Tl yaptığını söyleyip hesabıma attı. Ben de kendisine cevaben kira artışının şubatta olduğunu ,erken zam yaptığını ve ayrıca şubatta 1100 TL den 1400 Tl ya kirayı çıkaracağımı ,ama eski kiracım olduğu için 1350 Tl talep ettiğimi belirttim. Kaldı ki ocak 2022 tüfe kira artış oranıyla bile 1315 civarı bi rakam çıkıyor. Şubat tüfe nin bi tık yukarı çıkacağı aşikar. Evimde Aydın söke da şehrin merkezinde 3+1 ara kat dubleks 135 metre kapalı garajlı doğalgazlı.
Kiracım 1300 tl de diretip ,aksi takdirde evden çıkacağını ,ev bulmasının da 1 yıl kadar süreceğini şubatta da zam yapmayacağını söyledi ve sitem etti tabiri caizse. Yapı olarak çok düzgün ve temiz bir insan olmakla birlikte 5 0 lira için maalesef şark kurnazlığı yapmayı sever. Hali hazırda inanmadığım tüik enflasyon oranlarına rağmen yasal olan tabandan zam yapıyorum ama gelin görün ki gördüğüm muameleye bakın. Lafın özü madem çıkmak istiyormuş çıksın. Evi de satmaya karar verdim. Gerçekten kanıma dokundu.
Şimdi sayın yetkili kiracımın sözüm ona bana rest havada kalmasın istiyorum. Bugün şubat 1 kontratta imzalamadık henüz. Resmi olarak bunu nasıl kağıda dökebilirim ? ihtarname mi çekmeliyim ? Kiracım evden çıkana kadar da hangi zam oranına göre kira ödemekle mükellef ? Şimdiden çok teşekkür ediyorum ilgi ve alakanız için ?
Cevap: Kiracım TÜFE oranlı zamlı kirayı beğenmeyip ,evden çıkmak istiyor.
Bugün (2 şubat 2022) itibariyle hala evinizde oturmaya devam ediyorsa, yeni kira dönemi başlamış olduğundan şubat ayı kirasını açıklanacak yasal kira zam oranı altında bir rakam olarak öderse, eksik kısım için icra takibi yapma hakkınız doğar. Bununla birlikte sonraki aylarda eksik ödemeye devam etmesi durumunda kirayı eksik ödemesi nedeniyle tahliye davası da açabilirsinz.Yeni kira dönemi için , sözleşmede daha düşük bir oran belirlenmemişse, kiracı en az yasal kira zam oranı kadar arttırmak zorunda, ev sahibi de en fazla yasal kira zam oranı kadar artış yapabilir.Kira sözleşmesi sonunu beklemeden evden çıkması durumunda dava açarak boşta kalan süre için ( ortalama 3 aya kadar) kira ödenmesini de talep edebilirsiniz.
Cevap: Kiracım TÜFE oranlı zamlı kirayı beğenmeyip ,evden çıkmak istiyor.
3 ocakta açıklanan TÜFE %19,60 idi, bu da 1315 TL'ye karşılık geliyor.
3 şubatta açıklanacak TÜFE %22,72 veya daha fazla olmadıkça yeni kira bedeli 1350 TL veya daha fazla olamaz.
3 şubatta açıklanacak rakama göre farkı talep edin, kabul etmezse farkı için icra takibi yapabilirsiniz.