Cevap: İntihara teşvik suçu
İntihara yönlendirme suçu Ceza Kanunun 84. maddesinde düzenlenmiştir. Seçimlik hareketli bir suç olduğundan aşağıdaki herhangi bir hareketin yapılmasıyla suçun unsurları meydana gelir.
-İntihara azmettirme,
-İntihara teşvik etme,
-Başkasının intihar kararını kuvvetlendirme,
-Başkasının intiharına yardım etme.
olay açısından, maktüle verdiğiniz bilgiler intihara yönlendirme suçu için başkasının intiharına yardım etme amacı taşıyıp taşımadığını mahkeme sorgu ve ifadelerinizdeki beyanlardan takdir edecektir.
kanunda 2-5 yıl cezası olan bir suçtan dolayı yapılan yargılamada şu anlık koruma tedbirine (tutuklama, adli kontrol vs) başvurulmaması ve şüphelinin mahkemeye davet edilmemesi kanaatimce beraat kararı verileceği anlamına geliyor. fakat gene de bir ceza avukatı ile görüşmeniz dosyanın selahiyeti açısından önemlidir.
hiç bir şeyin hayatınızdan önemli olduğunu unutmayın.. Hayat gerçekten yaşamaya değer. lütfen böyle düşünceleri kafanızdan çıkarın.
olayınıza benzer bir yargıtay kararını da buraya bırakıyorum. mutlu günler !
T.C YARGITAY
1.Ceza Dairesi
Esas: 2010/ 6485
Karar: 2013 / 3121
Karar Tarihi: 11.04.2013
.
.
Her ne kadar; maktulün intihar etme kararı üzerinde sanığın kendisine ait intihar etme kararının etkili olduğu ve onun kararını takviye ettiği söylenebilirse de, sanığın kararının münhasıran kendi intiharına ilişkin olması ve bunun dışında maktulün intiharına yönelik herhangi bir söz veya hareketinin bulunmaması ve hatta intihar anında sanık ve maktulden her birinin bir diğerinin intiharını istemek bir yana öncelikle kendisinin intihar etmek istediğinin açıkça anlaşılması karşısında, sanığın intihara yönlendirme suçundan beraati yerine mahkumiyetine karar verilmiş olması,
Yasaya aykırı görülmekle, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olup, bu nedenle hükmün tebliğnamedeki düşünce hilafına BOZULMASINA, 11/04/2013 gününde oybirliği ile karar verildi.
Zaman ayırıp yanıtladığınız için çok teşekkürler. Bugün bana tebligat ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için muhtara gittim ama hiç tebligat gelmemiş. Davet edilmemişim. Hiç katılmadığım bir davada ceza almam mümkün müdür? 10.02.2022 tarihli duruşmaya da tebligat gelmezse katılamayacağım sanırım. Hiç ifademe başvurulmaması ilginç geldi bana.
Sanığın sorgusunun yapılmamış olması "derhal beraat kararı" verilmesine engel değildir. sanık hakkında mahkumiyet kararı dışında bir karar verilmesi kanaatine ulaşıldığında sank hakkında sorgusu yapılmadan da karar verilebilir. (CMK 193/2)
Toplam 1 dosya bulunuyor
Alıntı:
İbrahim Yasin İrez rumuzlu üyeden alıntı
Sanığın sorgusunun yapılmamış olması "derhal beraat kararı" verilmesine engel değildir. sanık hakkında mahkumiyet kararı dışında bir karar verilmesi kanaatine ulaşıldığında sank hakkında sorgusu yapılmadan da karar verilebilir. (CMK 193/2)
Az önce dava dosyalarına bakıyordum bir kapalı tebligat düzenlenmiş. Yalnız bizim apartmanda dükkandan kaynaklı daire no değişimi oldu. Biz 9 numarayken 10 numara olduk fakat hala kapıda 9 yazıyor. Gelen tebligat karşı daireye mi verilmek istendi acaba diye düşündüm fakat böyle de olsa teslim edilmediğinde muhtara bırakılması gerekmez miydi? Muhtarda adıma gönderilmiş bir tebligat yok. Bu arada vefat eden kişinin ailesi açtığı davadan feragat dilekçesi vermiş. Ben olmasam da intiharın gerçekleşeceğine dair kanaat edindiklerini beyan ederek. Fakat kamu davası devam ediyor gibi görünüyor. 10.02.2022 de bir duruşma daha var sizce katılmalı mıyım bu duruşmaya? Dediğim gibi kapalı tebligat düzenlendiğini gördüm ama hakkımda yakalama kararının ertelenmesine, uygulanmamasına karar verilmiş. Son duruşma tutanağı aşağıda resimdeki gibi.
https://www.hizliresim.com/3adwmg5
Alıntı:
İbrahim Yasin İrez rumuzlu üyeden alıntı
Hocam savcı 84/3 ten dava açmış. Yani "alenen" intihara teşvik ile suçluyor beni. Fakat ölen arkadaşla tüm yazışmalarımız kişisel mesajlardı. Yani başkalarının göremeyeceği özel bir mesajlaşmaydı. DM ya da PM tarzı. Bu iddada bir yanlışlık yok mu?