Mirası ve Soyadını Reddedebilir Miyim?
Merhaba 21 yaşındayım 2015 senesinde babamı kalp krizinden kaybettim. Annemle boşanmışlardı her ikiside başka bir evlilik yaptı. Baba tarafında 1 ev vardı bu ev dedemin annesinin üstüneydi ölmeden önce bir şekilde amcamın üstüne yapılmış bana söylediklerine göre babam onay vermiş amcamın üstüne yapılmasına ama bence yalan. Baba tarafından hiçbir şekilde maddi destek görmedim annem ve anneannem hep büyüttü okuttu. Baba tarafımsa aksine hiçbir şekilde maddi manevi destek vermedi. Miras reddi için sanırım babamın vefatının üstünden 3 ay geçmemesi gerekiyor ama eminde değilim. Nasıl miras reddi yapabilirim ve annemin soyadını alabilirim yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler şimdiden. Eksik bir bilgi verdiysem daha detaylı anlatabilirim.
Cevap: Mirası ve Soyadını Reddedebilir Miyim?
Miras borca batıksa her zaman, miras borca batık değilse vefattan itibaren 3 ay içinde miras reddi yapılabilir.
Babanızın mirası borca batık değilse ve vefatın üzerinden üç ay geçmişse miras reddi yapamazsınız.
Nüfus kayıtları kamu düzenindendir, dolayısıyla gerçek anne ve gerçek babanızın ismi, ana - baba adı olarak nüfus kayıtlarından asla silinmez.
Ama dilerseniz soyadı değişikliği davası açarak dilediğiniz soyadını alabilirsiniz. Bu annenizin şu anki / kızlık soyadı da olabilir.
Bunun için haklı neden öne sürmelisiniz.
Babanızın ve ailesinin maddi-manevi destek olmaması, annenizin ve ailesinin maddi-manevi desteği ile büyütülmüş olmanız haklı bir nedendir.