Ayıpsız mal iadesi kargo ücreti
Merhabalar, online bir siteden pantolon almıştım ve bedeni olmadığı için iade etmek istedim. Satıcıyla görüştüm ve iadeyi kabul edeceklerini fakat gidiş-dönüş kargo parası toplam 30tl olmak üzere hesabıma iade edilecek paradan kesileceğini söylediler. Ben de ticaret bakanlığının yayınladığı mesafeli satış sözleşmesini okudum ve alıcının hiç bir şekilde iade kargo masraflarını karşılamakla yükümlü olmadığını gördüm, satıcıya bunu belirttiğimde ise her firmanın sözleşmesinin farklı olduğunu belirtti ve kontrol ettiğimde aşağıdaki gibi farklıydı.
10. CAYMA HAKKI
10.1. ALICI; mesafeli sözleşmenin mal satışına ilişkin olması durumunda, ürünün kendisine veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içerisinde, SATICI’ya bildirmek şartıyla hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir. Hizmet sunumuna ilişkin mesafeli sözleşmelerde ise, bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı kullanılamaz. Cayma hakkının kullanımından kaynaklanan masraflar ALICI’ ya aittir. ALICI, iş bu sözleşmeyi kabul etmekle, cayma hakkı konusunda bilgilendirildiğini peşinen kabul eder.
Benim sorum ise şu, böyle bir değişikliği yapma hakkına sahipler mi eğer sahiplerse zaten benim bir hakkım bulunmadığını düşünüyorum çünkü sözleşmeyi kabul ettim zaten.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Ayıpsız mal iadesi kargo ücreti
Ben olsam iadeyi yapar, eksik ödeme yapılması durumunda tüketici hakem heyetine başvururdum.
Ben de öyle yapmayı düşünüyordum. Teşekkür ederim cevabınız için.
Merhaba,
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'na göre, kanunda bulunmayan ilgili hükümler hakkında ilgili Tüketici yönetmeliğinin uygulanacağı belirtilmiştir. Bu çerçevede, MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ'nin 12. maddesine göre,
"(1) Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.
(3) Cayma hakkının kullanımında, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında, satıcının iade için belirttiği taşıyıcı aracılığıyla malın geri gönderilmesi halinde, tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Satıcının ön bilgilendirmede iade için herhangi bir taşıyıcıyı belirtmediği durumda ise, tüketiciden iade masrafına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemez. İade için ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcının, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür."
Ön bilgilendirme
MADDE 5 – g) "Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi, usulü ve satıcının iade için öngördüğü taşıyıcıya ilişkin bilgiler,"
Buna göre, 5. maddenin g bendi, söz konusu kargo bedeli hususunu kapsamakta; 12/3'e göre ise bu bedel satıcının belirttiği kargo dışında bir kargo ile gönderilmediği takdirde bu bedel tüketiciye yüklenemez; tüketici öderse şayet, 12/1'e göre masraflar tüketiciye ödenmelidir.
İadeyi yapın kargo ücretini isteyemezler. Vermezlerse icra takibi başlatın veya hakem heyetine başvurun.