Danistay dairesinin ...maddesi uyarinca dilekçenin işleme konulmamasına kesin olarak karar verilmistir deniyor. Ben bu karara itiraz edebilir miyim? Savcı yeterince incelemeden bu kararı vermiş. Beni ifadeye bile çağırmadı, karşı tarafı da.
Printable View
Danistay dairesinin ...maddesi uyarinca dilekçenin işleme konulmamasına kesin olarak karar verilmistir deniyor. Ben bu karara itiraz edebilir miyim? Savcı yeterince incelemeden bu kararı vermiş. Beni ifadeye bile çağırmadı, karşı tarafı da.
Olayı anlatmazsanız ve kararı daha ayrıntılı açıklamazsanız yorum yapabilmek mümkün değil.
CMK madde 309/1 gereğince; Kanun yararına bozma, istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen, ancak hukuka aykırılıklar bulunan karar ve hükümlerin bozulması istemiyle Adalet Bakanlığı tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulmasıdır.
İdari yargıda kanun yararına bozma dilekçesi nereye verilir?
Kanun yararına bozma başvurusu Danıştay Başsavcısı tarafından bir dilekçe ile yapılır. Söz konusu başvuru harca tabi değildir ve başvuru dilekçesi davanın tarafları için bir hüküm doğurmadığı için taraflara tebliğ edilmez.
İdari yargıda Kanun Yararına Temyiz
Temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlara karşı, Danıştay Başsavcısı’nın başvurabileceği özel bir temyiz yoludur. Hukuk düzenine ters düşen kesinleşmiş kararlara karşı, Danıştay Başsavcısı, ilgili bakanlığın istemi üzerine, ya da kendiliğinden, kanun yararına temyiz yoluna başvurabilir. Hukuk ve ceza yargılamasında düzenlenen kanun yararına temyiz idari yargıda İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 51. maddesinde düzenlenmiştir. Kesinleşmiş bir karara karşı öngörülen bir kanun yolu olduğu için olağanüstü bir kanun yoludur. İdari yargıda olağanüstü kanun yolları düzenlemelerinin ilki kanun yararına temyizdir.
İdare hukukunda Kanun Yararına Temyizin Şartları
İYUK’un 51. maddesi idari yargıda kanun yararına temyiz yoluna gidebilmek için bir takım şartlar nelerdir?
Bölge idare mahkemesi, idare mahkemesi, vergi mahkemesi ve Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak verdiği bir karar olmalıdır.
Kararların olağan kanun yolu denetiminden geçmeden kesinleşmiş olmalıdır.
Kesinleşen kararlar nitelikleri bakımından hukuka aykırı bir sonucu ifade etmelidir.
Size durumu özelden anlattım. Cevabı isterseniz buradan da yazabilirsiniz.
Bir devlet memurunu şikayet ettim. Hakkaniyetli karar verilmemiş, delillerime bakılmamış. Başvurabilir miyim kanun yararına bozmaya?
Şunu buldum:
''Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, kanun maddesinde de belirtildiği üzere, yalnızca mahkeme veya hakim tarafından verilmiş kararlara yönelik kanun yararına bozma incelemesi yapılabileceğidir. Bu kapsamda Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilmiş Kovuşturmaya Yer Olmadığına Yönelik Kararlar ya da idari yaptırım kararları aleyhine kanun yararına bozma başvurusu yapılamayacaktır''
Doğru mu?