Cevap: Annem Nüfusta Gözükmüyor
Bu durumda siz babanızın ilk evliliğinden olan bir çocuksunuz (Ayşe isimli anne sağ mı ölü mü bakar mısınız). Babanızın nüfusunda 4 çocuğun görünmesi normal ama sizin nüfusunuzda ayşe yazıp, nüfusta annenizin Nurgül olarak görülmemesi anormal bir durum.
Ya da nüfus kayıtları bilgisayar ortamına geçirilirken hata yapılmış olabilir. Eğer buysa bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne gidip fiziki nüfus kayıtlarını gösterir deftere bakılır (bilgisayara değil). Düzeltilecek bir şey varsa basit bir dilekçe ile kolayca değiştirilir.
Ayrıca en büyük çocuk siz misiniz?
Babamın tek bir evliliği var Nurgül ile(biyolojik annem) . Ayşe(kimliğimde yazan anne) diye birisi yok nüfus müdürü yanlış işlemiş diye düşünüyoruz. Nüfus müdürlüğüne gittiğimde basit harf hatalarını düzelttiklerini bu işlem için dava açmam gerektiğini söylediler . Ayrıca 2. Çocuğum 1 ablam 2 kardeşim var
2.ci çocuk olmanız zaten babanızın önceden evlenmiş olması ihtimalini çok zayıflatır. Peki Nüfus memuru bilgisayardan mı baktı yoksa nüfus kaydının olduğu deftere mi baktı? Eğer gerçek kayıtlarda doğru, bilgisayarda yani sistemde yanlış ise kolayca değiştirilir. Ama her ikisinde de yanlış bilgi varsa nüfus kaydının tashihi (düzeltilmesi) davası açmak gerekiyor.
Nerden baktığını tam olarak bilmiyorum tekrar gidip soracağım.
Diyelim ki defterde de yanlış dava sürecinde ne gibi kanıtlar sunmam gerek babamın ve kardeşlerimin beyanı yeterli mi ?
Kendim mahkemeye başvura bilir miyim?
İlginiz için teşekkürler
Yaşınız 18 den küçük ise velayet hakkı sahibi olan anneniz veya babanız davayı açabilir. Doğum kaydınız hastanede var ise çok kolay olur.
51 yaşındayım hastane kayıtlarınında olacağını düşünmüyorum :)
Yaklaşık yaşlardayız. Evlenmeye kalkıştığımda nüfusa gitmiştim. Bilgisayara yanlış geçmişler, 1937 doğumluydum ve işin komik tarafı annemle evli gözüküyordum. Nitekim bağlı bulunduğum nüfus müdürlüğüne yazı yazdılar. Nüfus defterine bakıldı ve yanlışlık düzeltildi. Fakat işin garibi bu sefer de fiziki nüfus kayıt defterinde asker kaçağı olduğumu söylediler. Onu da ifa ettiğimi ispat edince huzura erdim. Bunları bir avukat da olsan yaşayabilirsin :)
Benzer sorunlar özellikle sonradan defterden bilgisayara geçirilen nüfus kayıtlarında ortaya çıkabiliyor. Mernis sisteminden sonra bu hatalar minimuma indi diyebilirim.
Sonucu burada paylaşmanız benzeri problemleri yaşayanlar için ışık tutacaktır.