Mezun Olacakken Üniversiteden Kaydım Silindi
Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliğinden mezun olmak üzereydim. Tüm derslerimi temizlemiş ve sadece 2 adet stajım kalmıştı. Yazın ilk stajımı yapıp okullar açıldıktan sonra staj raporumu teslim ettim ve sisteme notumun girilmesini beklerken bilgi sisteminde "başarısızlıktan ötürü kaydı silinmiştir" yazmaya başladı. Yönetmeliği incelemem sonucu ders almadığım halde stajlarım devam ettiği için harç ücretini ödemem gerektiğini öğrendim ve ben ders almayacağım için harç ücretimi ödememiştim.
Hata benim ancak özrümün kabulü var mıdır acaba? Bölüm başkanlığına dilekçe yazıp göndericem yarın ancak, tekrar öğrenci olabilmem için bir şansım var mıdır varsa ne yapmam gerekir bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Teşekkürler.
Cevap: Mezun Olacakken Üniversiteden Kaydım Silindi
Yönetmeliği görmeden yorum yapmamız imkansız. Buraya kopyalayıp yapıştırır mısınız?
"Bütün derslerden başarılı olduğu halde staj ve benzeri mezuniyet koşullarını yerine getiremeyen öğrenciler, staj yaptığı döneme ait katkı payı/öğrenim ücretini ödeyerek kayıt yenileme işlemi yapmak zorundadır.”
Yönetmeliğe biraz daha göz attım da ilişik kesme işlemleriyle ilgili tüm maddeler yazıyormuş aşağıya kopyalıyorum.
İlişik kesme nedenleri
MADDE 41 – (1) 39 uncu maddede belirtilen öğrenim süresinin tamamlanıp tamamlanmadığına
bakılmadan öğrencinin;
a) Üniversiteden çıkarma cezası almış olması,
b) Kendi isteği ile kayıt silme dilekçesi vermesi,
c) Yatay geçiş ile başka bir üniversiteye geçmesi,
ç) Öğrencinin vefat etmesi,
d) Açık öğretim programları hariç olmak üzere, başka bir yükseköğretim kurumunda aynı
düzeyde örgün öğretim yapılan bir programa kayıtlı olduğunun belirlenmesi,
e) Öğrencinin bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları nedeniyle öğrenimine devam edemeyeceğinin
sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık raporuyla belirlenmesi,
halinde Üniversite ile ilişiği kesilir.
(2) (Değişik:RG-2/9/2019-30876) Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan
programların hazırlık sınıfı ile bilimsel hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan
öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.
(3)(Değişik:RG-19/5/2015-29360) Üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim
Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt
yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
(4) (Ek:RG-19/5/2015-29360) Üniversiteden ilişik kesme kararları, kendi isteğiyle kayıt silme
hariç ilgili yönetim kurullarınca alınır. Ancak, dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin
ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri, Üniversite yetkili kurullarının
kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile kesilebilir. Kendi isteğiyle kayıt silme işlemi, öğrencinin
kendisi veya belirlediği vekilleri aracılığıyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yazılı olarak müracaat
edilmesi ile gerçekleştirilir. Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılan öğrencilerin tüm öğrencilik hakları
sona erer. Bu öğrenciler Üniversiteye dönmek isterlerse, yeni başvuran öğrencilerle aynı işleme tabi
tutulurlar.
4 yıl üst üste harç yatırmazsam atılmam gerekir normalde ancak ben toplamda sadece 2 dönem yani 1 sene yatırmadım.. Birkaç yıl önce bir dönemde ücret yatırmayıp ders kaydımı yapmamıştım bir de bu dönem toplamda 2.
Acaba yönetmeliğe göre usülsüzlük var mıdır? Eğer haklı isem hakkımı aramak için kimlere müracaat edebilirim? Teşekkürler.
Durumlar değişti arkadaşlar staj ve harç ile alakalı değilmiş olay 7 yıllık azami bitirme süresi ile alakalıymış durum ve dilekçe yolladım çözülecek gibi duruyor teşekkür ederim konu silinebilir.
Sizden sonra da benzer sorunu olanlar için 7 yıl meselesi ile ilgili yönetmelikten ve sorunu nasıl çözümlediğinizden bahsetmeyecek misiniz?