Elektronik imza çeşitlerinin geçerliliği
Merhaba,
Firmamızın çalışanlarının (300+) ik süreçlerini dijitalleştirmek adına ik çözümleri araştırmaya başladım. ıslak imzalı evraklar dağ gibi çoğalmaya başladı zira.
internetten araştırma yaparken birçok dijital ik servisi uygulamasında çeşitli elektronik imza çözümleri görüyorum. ama yasal kurumlar karşısında ne kadar geçerliler pek emin olamadım.
Bir tanesi e-imza çözümlerini şöyle listelemiş mesela:
"
YASAL GEÇERLİLİK SEVİYELERİ
1. Elektronik İmza (E-imza) (Islak imza ile eşittir) (100% kanuna uygundur)
2. Mobil Elektronik İmza (M-imza) (Islak imza ile eşittir.) (100% kanuna uygundur)
3. Zaman Damgası + SMS/OTP (Kimlik Doğrulama) (Islak imzanın 1 seviye alttında yasal geçerlililiği vardır.) (99% kanuna uygundur)
4. Zaman Damgası İmza + Kullanıcı Adı ve Parola (Islak imzanın 4 seviye altında yasal geçerliliği vardır) (10% kanunlara uygundur)
"
maliyet ve pratiklik hesabını yapınca en mantıklı seçenek OTP ile imza çözümü elde kalıyor. bu çözümü heryerde görüyorum ama bir ihtilaf durumunda kamu kurumları ne kadar kaale alıyorlar bilemedim. bilgisi olan var mı?
Cevap: Elektronik imza çeşitlerinin geçerliliği
Sistemsel olarak kanunen izin verilen platformlarda Elektronik imza ıslak imza kadar geçerlidir. Örnek olarak avukatlar artık tüm dilekçeleri UYAP yargı ağı üzerinden e-imza ile gönderiyorlar. Aynı şekilde mahkemeler de artık e-imza ile imzalıyorlar.