Dede'den kizina satisi yapilan miras
Böyle bir konu işlendi mi bilmiyorum derin bilgileriniz ile soruma cevap arıyorum dedem 2016 anneme arsasının satışını verdi kardeşlerinden kimse almadı ben annemin tek varisiyim. Ve kardeşleri ile geçen şiddetli tartışmalar sonucu annem pay vermek istemiyor ve bana vasiyetname verecek bunu sulh mahkemesi de sahitle beraber yapacak ben varıs olarak vasiyet olsa bile pay vermek zorundamiyim ? Vasiyetname bozulabilir mi?Annemin akıl sağlığı yerinde ve sağlık raporu da var tşkler ....
Cevap: Dede'den kizina satisi yapilan miras
Öncelikle,annenizin tek mirasçısı sizseniz bir vasiyete gerek yok zaten tüm varlığı miras olarak size kalacak, vasiyet bu durumunuzda bir kazanım , garanti sağlamaz farklı durumlar için.Genel olarak, dedenizin tüm çocukları eşit oranda mirasında hak sahibidir.Tüm varlığının ( o satış verdi dediğiniz arsalar dahil) değerine göre miras paylarını hesapladığınızda her bir çocuğa yasal miras payının yarısından daha az pay düşüyorsa, örneğin o arsalar dahilken 10 tl düşecekken diğer mirasçılara 5 tl den az miras payı kalır oluyorsa, uzaya çıkıp ters parende de atsanız, yasal miras payının yarısı olan saklı payı kadarını alamadığından dileyen mirasçı dava açıp saklı payına tamamlanmasını isteyebileceği gibi, mirastan mal kaçırma iddiasıyla dava açıp aslında satışın gerçek olmadığını belirterek tapunun iptalini de talep edebilir. Bu taleplerle açılacak davada da anneniz gerçekten gerçek bedelini ödeyerek o arsayı satın aldığını ıspatlayamazsa, evet işlem iptali yapılabilir ve herkes yasal miras paylarını eşit şekilde alır.
Cevap: Dede'den kizina satisi yapilan miras
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle,annenizin tek mirasçısı sizseniz bir vasiyete gerek yok zaten tüm varlığı miras olarak size kalacak, vasiyet bu durumunuzda bir kazanım , garanti sağlamaz farklı durumlar için.Genel olarak, dedenizin tüm çocukları eşit oranda mirasında hak sahibidir.Tüm varlığının ( o satış verdi dediğiniz arsalar dahil) değerine göre miras paylarını hesapladığınızda her bir çocuğa yasal miras payının yarısından daha az pay düşüyorsa, örneğin o arsalar dahilken 10 tl düşecekken diğer mirasçılara 5 tl den az miras payı kalır oluyorsa, uzaya çıkıp ters parende de atsanız, yasal miras payının yarısı olan saklı payı kadarını alamadığından dileyen mirasçı dava açıp saklı payına tamamlanmasını isteyebileceği gibi, mirastan mal kaçırma iddiasıyla dava açıp aslında satışın gerçek olmadığını belirterek tapunun iptalini de talep edebilir. Bu taleplerle açılacak davada da anneniz gerçekten gerçek bedelini ödeyerek o arsayı satın aldığını ıspatlayamazsa, evet işlem iptali yapılabilir ve herkes yasal miras paylarını eşit şekilde alır.
Satışı tapuda yazıyor satış bedeli ücreti ödenmiş tapudan sorgulattım yani satış yapılacak taşımazın tek imza yetkisi annemde ve satış öncesi diyer çocuklarina sözlü olarak sormuş diyer çocuklarda ben üzerime almam demişler böylelikle annem kabul edip miras kalan yeri almış ve veraset ilanında o taşınmaz annemin üzerinde kardeşler annem ölürse mirasçıları zorluk çıkarırlar diye resmiyette olmayan bir güven anlaşmasi yapmışlar