Video Kaydı Nitelikli Dolandırıcılık Davasında Delil Olur mu?
Herkese merhabalar, ben Barış. Bir e-ticaret platformunda kol saati ilanım var. Şehir dışından biri ile anlaştık fakat tanıdık birini arıyor ki ben ona vereyim o da kargolasın. Tanıdık bulunmazsa siteye komisyon ödenmesi gerekecek.
Ben alternatif bir yöntem olarak kendisine bir video gönderdim. Videoda adım, soyadım, tc kimlik numaram, sattığın ürünün tam adı, fiyatı her şey var. Saati elimle de tutup gösterdim. Karşı taraf bana 750 lira gönderirse ben bu saati en geç 2 iş günü içerisinde kargolarım, eğer bunu yapmazsan bu video kaydı benim aleyhimde delil olarak kulanılabilir ve hakkımda yasal işlem başlatılabilir dedim. Buna ek olarak bir sürü yazışmamız var ve önlü arkalı kimlik fotoğrafımı da attım.
Ben daha önce farklı sitelerden komisyonlu ya da komisyonsuz bir çok ürün sattım ancak ilk kez böyle bir video kaydı göndermek aklıma geldi. Maksadım alış-veriş olsun, gereksiz yere komisyon ödenmesin.
Şimdi siz değerli hukukçulara sormak istiyorum. Bu gönderdiğim video ve diğer deliller karşı tarafı tam olarak korur öyle değil mi? Gönül rahatlığı ile bana eft yapabilir yani?
Cevap: Video Kaydı Nitelikli Dolandırıcılık Davasında Delil Olur mu?
Sonuç olarak video kaydını siz kendi isteğinizle yapıp, karşı tarafa gönderdiğinize göre onun için bir delildir (ceza hukuku açısından). Ancak borçlar hukuku açısından tam bir delil olduğu söylenemese de delil başlangıcı sayılabilir.