Sorunla boşanmada mal paylaşımı
Merhabalar, ilgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim.
Benim öğrenmek istediğim konu annem ve babamın boşanma davası ile ilgili. Annem ve babam 35 yıldır şiddetli geçimsizlikle, annemin işkence, ağır hakaret (korkunç küfürler ve iftiralar), defalarca evi terk etmesiyle süre giden bir evlilikleri var. Artık 1 ay önce daha fazla dayanamayarak boşanma dilekçesi verdi. Dilekçede babam tarafından hayati tehlikesi olduğunu da belirtti. Mal kaçırmayı önlemek için babamın üzerine kayıtlı olan mal varlıklarıyla ilgili tedbir dilekçesi de verdi.
Benim öğrenmek istediğim;
_ Babam 1990 senesinde annemin üzerine tapulu alınmış olan mülkten boşanma sonrasında malların satışını isteyip ortak paylaşım isteyebilir mi? (yeni mal rejimi anlaşması yapılmadı. 1988 yılında alınmış olan evin satışından sağlanan gelirle 2005 yılında babama ait tapulu bir mülk ve yine 2005 yılında alınmış babama kayıtlı bir araba var.)
_ Dilekçe ile henüz dava görülmeden babamın üzerindeki mülke ve arabaya gerçekten tedbir konarak satışı önlenebilir mi? Yani dilekçe verilir verilmez savcılık tapuya ve trafiğe tedbiri bildirmiş midir? Babam satış yapmak isterse dava görülmeden tapuda bir engelle karşılaşır mı?
_ Annem 1988 yılında alınan evin satışından kazanılan para ile 2005'de alınmış mülkten hak iddaa edebilir mi? Annemin bu alınan yerde faaliyette bulunan bir iş yeri var. Bunun anneme bir zararı dokunur mu? (Babam mülkü boşaltmasını isteyebilir mi?)
_ Annemin üzerinde olan daire aile konutu olduğu için, babam 2 yıl önce kendisini terk etmesini engellemek için eve şerh koydurtmuştu. Bunun babama bu evden hak iddaa etmesi için bir avantajı var mı?
_ Babam boşanmayı kabul edeceğini ama boşanma sonunda bütün malların satılıp ortak paylaşılmasını isteyeceğini söylüyor. Daha önce belirttiğim koşullar olduğu halde böyle bir şeyi yapabilir mi, yoksa bizi korkutmak için mi söylüyor?
_ Bu boşanma davası ne kadar zamanda sonuçlanır? (Bana hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyor [:am]) Anneme uyguladığı şiddete ve ağır küfürlere şahit olan çok fazla tanıdığımız var. Hepsi de şahitlik edecekler. Bunun davanın sonucuna faydası ne kadar olur?
_ Babam 77 yaşında, annem de 56 yaşında bu davayı etkiler mi? (Çok yaşlıyım, düşkünüm diyerek olayı çarpıltabilir mi? -Asla düşkün falan değil herşeyi ve hatta her kötülüğü yapabilecek güçte-)
Mahkemede biz ne yapabiliriz? Saygılar.