İhbar süresi içinde rapor almak çıkış süresini uzatır mı ?
merhaba
çalıştığım firma kıdemimin dolacağı güne 2 gün kala çıkışımı verecek şekilde ihbar süresini kullandırıyor. bana ihbar süresi için bir kağıt imzalattılar ama çıkarılma nedenim bu kağıtta yazmıyor, işe giriş 5.10.2020 çıkışımı da 03.10.2021 pazar günü. Normalde bu işyeri cumartesi pazar günlerinde çalışmıyor. çalışan sayısı 30 kişiden az.
her gün 2 saat olmak üzere iş arama iznimi kullanıyorum. kıdem ve yıllık izin hak edişimden 2 gün önce böyle bir şeyin yapılmasının kötü niyetli olduğunu düşünüyorum.
insan kaynaklarının söylediğine göre ben o kağıdı imzaladığım için rapor bile alsam o kağıda dayanarak benim çıkışımı 03.10.2021 tarihinde verebilirlermiş. kıdemimi ve yıllık izin paramı almak istiyorum, bu tarihten bir süre önce 05.10 tarihinden sonra bitecek şekilde rapor alsam çözüm olur mu ? ne yapabilirim, yardımcı olabilirimsiniz. teşekkürler.
Cevap: İhbar süresi içinde rapor almak çıkış süresini uzatır mı ?
İhbar süresi içinde alacağınız rapor süresi kadar çıkış tarihiniz ötelenir. Raporlu iken çıkışınızı veremezler.Rapor nedeniyle askıya alınan ihbar sürenizde kalan günler rapor bitimi ile tekrar işlemeye devam eder. İş kanununa göre çalışanın ihbar süresini 6 hafta aşmayan rapor süreleri kıdem hesabında çalışılmış gibi kabul edilir. O nedenle 5.10 tarihinden sonraki bir tarihte bitecek rapor ile , çıkışınızı ancak rapor bitim tarihi sonrasında yapabileceklerinden, 1 tam yılı doldurmuş olduğunuz için hak kazanacağınızücretli izin ve kıdem tazminatı hakkınızın da ödenmesi gerekir. Ödenmemesi durumunda önce arabulucuya başvurmak, anlaşma sağlanamaması durumunda iş mahkemesinde dava açma yoluyla haklarınıza kavuşabilirsiniz.