Anne ve baba boşanmışken vefat eden çocuğun mirası nasıl paylaştırılır?
Sorum şudur: Kendi üzerime bir taşınmazım var. Anne ve babam 5-6 sene evvel boşandılar.
Bekarım ve 1 kız kardeşim var. Vefat hâlinde bu taşınmaz nasıl pay edilir? Baba ve anneye pay gitmekte mi?
Ebeveynlerden birine pay gitmesini istemiyorsam ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Anne ve baba boşanmışken vefat eden çocuğun mirası nasıl paylaştırılır?
Bekar- çocuksuz vefat eden kişinin hayatta kalan anne ve babası yasal mirasçısıdır ve her ikisi de eşit miras payına sahiptir. Anne ve babanın saklı niras payı 1/4 tür. Yani mirasınızdan mahrum bırakamazsınız ama en az 1/4 ünü daha az faydalandırmak istediğinize bırakmak şartıyla kalanın tamamını ( 3/4) diğer mirasçınıza vasiyet yoluyla bırakabilirsiniz.
Cevap: Anne ve baba boşanmışken vefat eden çocuğun mirası nasıl paylaştırılır?
Annenizin miras payı 1/2.
Babanızın miras payı 1/2.
Saklı payları miras paylarının 1/4'ü yani toplam mirasın 1/8'i.
Kanunen annenize en az 1/8, babanıza en az 1/8 bırakmak şartıyla, kalan 6/8'i istediğiniz kişilere (anneniz, babanız veya başkalarına) bırakacak vasiyetname yapabilirsiniz.
Hiç miras bırakmamak ise şartları varsa, mirasçılıktan çıkarma yolu ile olur.
Mirasçılıktan çıkarma için iki sebepten birini öne sürmelisiniz:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
Mirasçılıktan çıkarma vasiyet yolu ile de olur.
Ancak neden mirasçılıktan çıkardığınızı belirtmezseniz geçersiz olur.
Yani "Babam, bana ve aileme karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmediği için onu mirasçılıktan çıkarıyorum." demek yeterli değildir.
Bu konuyla ilgili vakaları da anlatmanız gerekir. (Mesela annem ile babam ben üç yaşındayken boşandı. O tarihten sonra babam bizi arayıp sormadı, nafaka ödemedi, geç ödedi. Onun yeterli geliri olduğu halde eğitimim için katkıda bulunmadı. Benimle ve kardeşlerimle ilgilenmedi vs. gibi)