Vasilik - miras karmaşasi
Merhabalar, annem alzheimer'ın son evresinde ne kadar yaşacağını bilemiyorum. Vasisi olarak başvurdum ve atandım. Benim annem babam ayrı ve annemin 25 yıla yakın bir evliliği var. Annemin 2 farklı yerde hissesi var. İlerisi için konuşuyorum eğer annem ölürse mal varlığının 4/1 i şimdiki eşine kalacak. 4/3 ise kardeşim ve bana kalacak. Anneme ben bakıyorum her şeyine ben koşturuyorum ve eşine bir şey kalsın istemiyorum. Noterden bakma karşılığı olarak annem öldükten sonra hisseleri benim üzerine geçmesi için bir işlem başlatabilir miyim?
Cevap: Vasilik - miras karmaşasi
Öncelikle, vasi kendine bir kazanım sağlayacak bir işlem yapamaz. Annenizin mal varlığını kendi üzerinize geçiremezsiniz. Sonrasında , hayatta kalan eşin yasal miras hakkının tamamı saklı paydır, yani o hakkı annenizin 25 yıldır evli olduğu eşinin elinden alabilmenize imkan sağlayacak bir yol yok.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle, vasi kendine bir kazanım sağlayacak bir işlem yapamaz. Annenizin mal varlığını kendi üzerinize geçiremezsiniz. Sonrasında , hayatta kalan eşin yasal miras hakkının tamamı saklı paydır, yani o hakkı annenizin 25 yıldır evli olduğu eşinin elinden alabilmenize imkan sağlayacak bir yol yok.
Peki teyzemin üzerine geçirebilir miyim? Vasi olarak bu işlemi yapma şansım var mı?
Var elbette ama bu işlemi ne amaçla yaptığınızı , bu işlemle annenize nasıl bir fayda sağlayacağını vesayet makamına izah etmekte zorlanırsınız diye düşünüyorum.Ayrıca, eşinin dava açarak o devri iptal ettirip yasal miras payını alma hakkını kullanması durumunda da devir işlemi iptal edileceğinden şüpheniz olmasın. Bırakın alsın annenizin 25 yıllık hayat arkadaşı miras payını eğer anneniz daha önce vefat ederse.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Var elbette ama bu işlemi ne amaçla yaptığınızı , bu işlemle annenize nasıl bir fayda sağlayacağını vesayet makamına izah etmekte zorlanırsınız diye düşünüyorum.Ayrıca, eşinin dava açarak o devri iptal ettirip yasal miras payını alma hakkını kullanması durumunda da devir işlemi iptal edileceğinden şüpheniz olmasın. Bırakın alsın annenizin 25 yıllık hayat arkadaşı miras payını eğer anneniz daha önce vefat ederse.
Elbette doğru diyorsunuz hayat arkadaşı da annemin bana kendi sözüdür sana vericem oğlum derdi. Dedemin, ananemin, teyzemin ve annemin yaptığı binadan başka birine hisse vermek istemiyorum.